Zelenjavo 6 minut kuhaj v vreli soljeni vodi. Medtem cvetačo nareži na cvetke in jih v multipraktiku zmešaj v rižu podobna zrnca. V večji ponvi segrej 2 žlici olja in na segretem minuto praži sesekljani beli del mladih čebulic. Takoj ko se zmehčajo, a ne obarvajo, dodaj sesekljan česen in nariban ingver, premešaj ter kuhaj minuto, da zadiši. Potem dodaj naribano cvetačo, premešaj ter praži približno 4 minute, da se cvetačna zrnca zmehčajo. K cvetači umešaj kuhano in odcejeno zelenjavo, vse posoli in popopraj, prelij še z eno žlico olja, premešaj ter praži še 2 minuti. Na koncu v zelenjavo umešaj polovico sesekljanih zelenih delov mladih čebulic. Zelenjavo s cvetačo poskusi in dosoli, če je potrebno. Cvetačo odstrani z ognja, okrasi še s preostalo mlado čebulo, malo popopraj in serviraj ter takoj postrezi.
Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo
Sestavine
2
število porcij
-
- 1 cvetača
- 2 stroki česen
- ingver
- 2 mlada čebula
- 225 g mešana zamrznjena zelenjava
- sol
- poper
- sezamovo olje
Priprava
Nasvet: Jed je najboljša sveža, saj se kasneje (in šele kasneje!) razvije okus po cvetači - prej okusa po cvetači ni. Namesto zadnje žlice olja lahko v cvetačo umešaš 1 žlico sojine omake. Čeprav je najboljše sezamovo olje, lahko uporabiš tudi orehovo, rastlinsko ali oljčno olje. V cvetačni riž lahko umešaš po okusu tudi (razžvrkljano) jajce ali dva. Namesto mešanice zelenjave, ki smo jo uporabili mi, pa lahko uporabiš koruzo, papriko, korenje, brokoli, fižol, šparglje, …