File jadranske grbe v bučkini skorjici s krompirjem v kosih
Sestavine
-
file grbe
- 4 jadranska grba
- 4 bučke
- timijan
- 50 g mandlji
- solni cvet
- poper
- olivno olje
-
krompir
- 700 g krompir
- lovorov list
- sol
- olivno olje
- peteršilj
Priprava
Iz filejev grbe s pinceto odstranimo morebitne koščice, kožo pa diagonalno zarežemo. V ponvi segrejemo oljčno olje z štirimi vejicami timijana. V vročem olju popečemo fileje - z ene strani jih pečemo 3 minute, z druge 1 minuto, nato jih prestavimo v pekač, namaščen z olivni oljem, ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.
Bučke operemo, obrišemo in diagonalno narežemo na tanke rezine. Vsak file prekrijemo z rezinami bučk in pokapamo z oljčnim oljem. Solimo in potresemo z narezanimi mandlji. Pečemo v predhodno ogreti pečici 15 minut na 200 °C.
Krompir olupimo in operemo ter narežemo na rezine. Stresemo v večji lonec in prilijemo vodo, da so rezine povsem zalite. Solimo in dodamo lovorov list. Skuhane rezine krompirja odcedimo in do serviranja shranimo na toplem.
Na segret servirni krožnik položimo pečen file grbe v bučkini skorjici, poleg pa postrežemo krompir v kosih, ki ga prelijemo s kakovostnim oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem (ali drobnjakom).