Preprosto več za vas
Hobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

hobotnica

Hobotnica Hobotnica1 kg kg
Korenje Korenje1
Šalotka Šalotka1
Rdeče vino Rdeče vino3 dl dl
Zelena Zelena1
Timijan Timijan1
Sol Sol
Poper Poper
Olivno olje Olivno olje

marinirano vijoličasto korenje

Vijolično korenje Vijolično korenje6

marinada

Pivski kis Pivski kis2 dl dl
Sladkor v prahu Sladkor v prahu150 g g
Kumina Kumina17 g g
Gorčična semena Gorčična semena16 g g
Poper Poper17 g g
Česen Česen2

korenjev pire

Korenje Korenje4
Olivno olje Olivno olje25 ml ml
Sol Sol

trakovi mladega korenja

Korenje Korenje4
Olivno olje Olivno olje
Solni cvet Solni cvet

za serviranje

Pikantna klobasa Pikantna klobasa100 g g
Praženi mandlji Praženi mandlji25 g g
Rukola Rukola

Hobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Marinirano vijoličasto korenje

Vijoličaste korenčke ostrgamo in diagonalno narežemo na rezine (debeline 3 do 5 mm). Stresemo v posodo z osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo 6 do 8 minut in odcedimo.

V drugo posodo damo sestavine za marinado in zavremo. Kuhamo, dokler se sladkor ne stopi.

Rezine kuhanega vijoličastega korenja damo v kozarec za vlaganje in do vrha zalijemo z marinado. Zapremo in pustimo marinirati v hladilniku najmanj 48 ur.

Hobotnica

Hobotnico po potrebi očistimo, operemo in na hitro zamrznemo. Odtajano meso hobotnice potolčemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Šalotko olupimo, očistimo in drobo sesekljamo. Stebelno zeleno narežemo. V večjo ponev stresemo vse sestavine (hobotnico, nastrgan oranžen korenček, sesekljano šalotko, stebelno zeleno, timijan, črni poper), jih na hitro popražimo na olju in zalijemo z vodo. Solimo ter prilijemo vino. Zavremo in kuhamo 70 do 80 minut, nato odstavimo in povsem ohladimo v tekočini, preden odcedimo in shranimo v hladilniku.

S papirnatimi brisačami odstranimo s hobotnice kožo (priseske pustimo). Večje lovke narežemo.

V ponvi popražimo rezine klobase, da se izloči maščoba. Dodamo meso hobotnice in popečemo z vseh strani, da pozlati in postane hrustljavo.

Korenjev pire

Oranžno korenje ostrgamo in narežemo ali naribamo na tanke rezine. Dušimo do mehkega v pokriti posodi z malo vode in ščepcem soli. Zmiksamo s postopnim dodajanjem oljčnega olja. S tako pripravljenim korenjevim pirejem napolnimo dresirno vrečko (za okraševanje).

Mlado korenje

Mlado korenje naribamo na tanke trakove. Začinimo s solnim cvetom in pokapamo z oljčnim oljem.

Serviranje

Na večji servirni krožnik razporedimo hrustljavo meso hobotnice, z dresirno vrečko nabrizgamo oranžni korenčkov pire, ki ga prelijemo z omako s klobaso. Dodamo rezine mariniranega vijoličastega korenja in trakove mladega korenja ter potresemo z narezanimi praženimi mandlji. Okrasimo z lističi vodne kreše ali rukole.
Če nimamo pikantne španske klobase chorizo, lahko uporabimo kakšno drugo pikantno klobaso (npr. kulen ali sudžuk) ali svežo domačo klobaso oz. pečenico.

Meso hobotnice potolčemo (vsaj 10 minut) ali zamrznemo, da bo po kuhanju mehkejše. Meso hobotnice je idealno v mediteranski dieti, saj vsebuje zelo malo maščob. Sveže meso hobotnice prepoznamo po sijoči barvi povrhnjice, čvrstem mesu in intenzivnem vonju »po morju«.