
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
hobotnica
Hobotnica Hobotnica | 1 kg kg | |
Korenje Korenje | 1 | |
Šalotka Šalotka | 1 | |
Rdeče vino Rdeče vino | 3 dl dl | |
Zelena Zelena | 1 | |
Timijan Timijan | 1 | |
Sol Sol | ||
Poper Poper | ||
Olivno olje Olivno olje |
marinirano vijoličasto korenje
Vijolično korenje Vijolično korenje | 6 |
marinada
Pivski kis Pivski kis | 2 dl dl | |
Sladkor v prahu Sladkor v prahu | 150 g g | |
Kumina Kumina | 17 g g | |
Gorčična semena Gorčična semena | 16 g g | |
Poper Poper | 17 g g | |
Česen Česen | 2 |
korenjev pire
Korenje Korenje | 4 | |
Olivno olje Olivno olje | 25 ml ml | |
Sol Sol |
trakovi mladega korenja
Korenje Korenje | 4 | |
Olivno olje Olivno olje | ||
Solni cvet Solni cvet |
za serviranje
Pikantna klobasa Pikantna klobasa | 100 g g | |
Praženi mandlji Praženi mandlji | 25 g g | |
Rukola Rukola |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listHobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Marinirano vijoličasto korenje
Vijoličaste korenčke ostrgamo in diagonalno narežemo na rezine (debeline 3 do 5 mm). Stresemo v posodo z osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo 6 do 8 minut in odcedimo.
V drugo posodo damo sestavine za marinado in zavremo. Kuhamo, dokler se sladkor ne stopi.
Rezine kuhanega vijoličastega korenja damo v kozarec za vlaganje in do vrha zalijemo z marinado. Zapremo in pustimo marinirati v hladilniku najmanj 48 ur.
Hobotnica
Hobotnico po potrebi očistimo, operemo in na hitro zamrznemo. Odtajano meso hobotnice potolčemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Šalotko olupimo, očistimo in drobo sesekljamo. Stebelno zeleno narežemo. V večjo ponev stresemo vse sestavine (hobotnico, nastrgan oranžen korenček, sesekljano šalotko, stebelno zeleno, timijan, črni poper), jih na hitro popražimo na olju in zalijemo z vodo. Solimo ter prilijemo vino. Zavremo in kuhamo 70 do 80 minut, nato odstavimo in povsem ohladimo v tekočini, preden odcedimo in shranimo v hladilniku.
S papirnatimi brisačami odstranimo s hobotnice kožo (priseske pustimo). Večje lovke narežemo.
V ponvi popražimo rezine klobase, da se izloči maščoba. Dodamo meso hobotnice in popečemo z vseh strani, da pozlati in postane hrustljavo.
Korenjev pire
Oranžno korenje ostrgamo in narežemo ali naribamo na tanke rezine. Dušimo do mehkega v pokriti posodi z malo vode in ščepcem soli. Zmiksamo s postopnim dodajanjem oljčnega olja. S tako pripravljenim korenjevim pirejem napolnimo dresirno vrečko (za okraševanje).
Mlado korenje
Mlado korenje naribamo na tanke trakove. Začinimo s solnim cvetom in pokapamo z oljčnim oljem.
Serviranje
Na večji servirni krožnik razporedimo hrustljavo meso hobotnice, z dresirno vrečko nabrizgamo oranžni korenčkov pire, ki ga prelijemo z omako s klobaso. Dodamo rezine mariniranega vijoličastega korenja in trakove mladega korenja ter potresemo z narezanimi praženimi mandlji. Okrasimo z lističi vodne kreše ali rukole.
Če nimamo pikantne španske klobase chorizo, lahko uporabimo kakšno drugo pikantno klobaso (npr. kulen ali sudžuk) ali svežo domačo klobaso oz. pečenico.
Meso hobotnice potolčemo (vsaj 10 minut) ali zamrznemo, da bo po kuhanju mehkejše. Meso hobotnice je idealno v mediteranski dieti, saj vsebuje zelo malo maščob. Sveže meso hobotnice prepoznamo po sijoči barvi povrhnjice, čvrstem mesu in intenzivnem vonju »po morju«.