Hobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka

Hobotnica s pikantno klobaso chorizo na oranžnem korenjevem pireju z rezinami mariniranega vijoličastega korenja in trakovi mladega korenčka image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • hobotnica

    • 1   kg hobotnica
    • 1   korenje
    • 1   šalotka
    • 3   dl rdeče vino
    • 1   zelena
    • 1   timijan
    •   sol
    •   poper
    •   olivno olje
  • marinirano vijoličasto korenje

    • 6   vijolično korenje
  • marinada

    • 2   dl pivski kis
    • 150   g sladkor v prahu
    • 17   g kumina
    • 16   g gorčična semena
    • 17   g poper
    • 2   česen
  • korenjev pire

    • 4   korenje
    • 25   ml olivno olje
    •   sol
  • trakovi mladega korenja

    • 4   korenje
    •   olivno olje
    •   solni cvet
  • za serviranje

    • 100   g pikantna klobasa
    • 25   g praženi mandlji
    •   rukola

Priprava

    Marinirano vijoličasto korenje

    Vijoličaste korenčke ostrgamo in diagonalno narežemo na rezine (debeline 3 do 5 mm). Stresemo v posodo z osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo 6 do 8 minut in odcedimo.

    V drugo posodo damo sestavine za marinado in zavremo. Kuhamo, dokler se sladkor ne stopi.

    Rezine kuhanega vijoličastega korenja damo v kozarec za vlaganje in do vrha zalijemo z marinado. Zapremo in pustimo marinirati v hladilniku najmanj 48 ur.

    Hobotnica

    Hobotnico po potrebi očistimo, operemo in na hitro zamrznemo. Odtajano meso hobotnice potolčemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Šalotko olupimo, očistimo in drobo sesekljamo. Stebelno zeleno narežemo. V večjo ponev stresemo vse sestavine (hobotnico, nastrgan oranžen korenček, sesekljano šalotko, stebelno zeleno, timijan, črni poper), jih na hitro popražimo na olju in zalijemo z vodo. Solimo ter prilijemo vino. Zavremo in kuhamo 70 do 80 minut, nato odstavimo in povsem ohladimo v tekočini, preden odcedimo in shranimo v hladilniku.

    S papirnatimi brisačami odstranimo s hobotnice kožo (priseske pustimo). Večje lovke narežemo.

    V ponvi popražimo rezine klobase, da se izloči maščoba. Dodamo meso hobotnice in popečemo z vseh strani, da pozlati in postane hrustljavo.

    Korenjev pire

    Oranžno korenje ostrgamo in narežemo ali naribamo na tanke rezine. Dušimo do mehkega v pokriti posodi z malo vode in ščepcem soli. Zmiksamo s postopnim dodajanjem oljčnega olja. S tako pripravljenim korenjevim pirejem napolnimo dresirno vrečko (za okraševanje).

    Mlado korenje

    Mlado korenje naribamo na tanke trakove. Začinimo s solnim cvetom in pokapamo z oljčnim oljem.

    Serviranje

    Na večji servirni krožnik razporedimo hrustljavo meso hobotnice, z dresirno vrečko nabrizgamo oranžni korenčkov pire, ki ga prelijemo z omako s klobaso. Dodamo rezine mariniranega vijoličastega korenja in trakove mladega korenja ter potresemo z narezanimi praženimi mandlji. Okrasimo z lističi vodne kreše ali rukole.Če nimamo pikantne španske klobase chorizo, lahko uporabimo kakšno drugo pikantno klobaso (npr. kulen ali sudžuk) ali svežo domačo klobaso oz. pečenico.

    Meso hobotnice potolčemo (vsaj 10 minut) ali zamrznemo, da bo po kuhanju mehkejše. Meso hobotnice je idealno v mediteranski dieti, saj vsebuje zelo malo maščob. Sveže meso hobotnice prepoznamo po sijoči barvi povrhnjice, čvrstem mesu in intenzivnem vonju »po morju«.