Priprava
V skledo presejemo moko. Dodamo jogurt. Testo razdelimo v manjše kroglice, ki jih razvaljamo na približno 5 mm debele trake. Teflonsko ponev ogrejemo pri srednji temperaturi. Sploščeno testo položimo v segreto ponev. Ko se zlato rjavo obarva in napihne, ga obrnemo in enako spečemo še po drugi strani. Ploščati kruhki so najboljši še topli. Odlični so z namazom.
Za pripravo pesta rdečo peso temeljito operemo in zavijemo v alu-folijo. Zavito naložimo v pekač in jo za 30 minut potisnemo v predhodno segreto pečico na 200°C. Ko je rdeča pesa pečena, počakamo da se malo ohladi, nato jo odvijemo in narežemo na manjše koščke, ki jih damo v večjo posodo. Pesi dodamo na drobno sesekljan česen, sok limone, sirni namaz, žličko soli, lističe bazilike in zdrobljene mandeljne (ostanek sadno oreščkaste vrtčevske malice). Vse sestavine dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom in pesin pesto je pripravljen. Preložimo ga v posodico za namaz/pesto in ga okrasimo z lističi bazilike.
Pesin pesto namažemo na jogurtove ploščate kruhke iz ponvice, okrasimo z naribano pečeno rdečo peso, listkom bazilike in žlico kisle smetane (ostanek vrtčevskega zajtrka).
Avtorji: Otroci oddelka Lunice in Zvezdice, vrtec Antona Medveda Kamnik, enota Kekec