Karameliziran piščančji prsni file, “fish and chips”, angleški sir z brusnicami in šipkov sirup
Sestavine
-
pišančji file
- 600 g piščančji file
- 0,5 dl šipkov sirup
- solni cvet
- poper
- rožmarin
- 50 g maslo
-
fish and chips
- 500 g ribe in krompirček
- 200 g sir wensleydale z brusnicami
- pršut
- 0,5 dl šipkov sirup
Priprava
Rožmarin osmukamo in drobno sesekljamo.
Piščančji prsni file natremo z bezgovim sirupom in potresemo z nasekljanim rožmarinom. Mariniramo ga nekaj ur, še bolje čez noč.Pečico ogrejemo na 200 °C.V ponvi segrejemo maslo, na katerem piščančji file z vseh strani popečemo, da se zlato rjavo obarva in karamelizira. Prestavimo v segreto pečico in pečemo še 8 do 10 minut.Karameliziran file začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom, pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati nekaj minut, preden ga narežemo.
Sir Wesleydale z brusnicami nalomimo na manjše kose."Fish and chips" (ribe in krompirček) ocvremo v vročem rastlinskem olju in razdelimo v 4 škrniclje iz časopisnega ali povoščenega papirja.
Na večje segrete krožnike položimo karamelizirane piščančje fileje, poleg damo rezinopršuta, 3 koščke sira z brusnicami, "fish and chips" v škrniclju in žličko šipkovega sirupa. Okrasimo z vejico rožmarina.
Če nimamo pri roki šipkovega sirupa, lahko uporabimo tudi bezgov sirup , je pa šipkov bolj tipičen za Veliko Britanijo.