Karameliziran piščančji prsni file, “fish and chips”, angleški sir z brusnicami in šipkov sirup

Karameliziran piščančji prsni file, “fish and chips”, angleški sir z brusnicami in šipkov sirup image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • pišančji file

    • 600   g piščančji file
    • 0,5   dl šipkov sirup
    •   solni cvet
    •   poper
    •   rožmarin
    • 50   g maslo
  • fish and chips

    • 500   g ribe in krompirček
    • 200   g sir wensleydale z brusnicami
    •   pršut
    • 0,5   dl šipkov sirup

Priprava

    Piščančji file

    Rožmarin osmukamo in drobno sesekljamo.

    Piščančji prsni file natremo z bezgovim sirupom in potresemo z nasekljanim rožmarinom. Mariniramo ga nekaj ur, še bolje čez noč.Pečico ogrejemo na 200 °C.V ponvi segrejemo maslo, na katerem piščančji file z vseh strani popečemo, da se zlato rjavo obarva in karamelizira. Prestavimo v segreto pečico in pečemo še 8 do 10 minut.Karameliziran file začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom, pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati nekaj minut, preden ga narežemo.

    “Fish and chips”

    Sir Wesleydale z brusnicami nalomimo na manjše kose."Fish and chips" (ribe in krompirček) ocvremo v vročem rastlinskem olju in razdelimo v 4 škrniclje iz časopisnega ali povoščenega papirja.

    Serviranje

    Na večje segrete krožnike položimo karamelizirane piščančje fileje, poleg damo rezinopršuta, 3 koščke sira z brusnicami, "fish and chips" v škrniclju in žličko šipkovega sirupa. Okrasimo z vejico rožmarina.

    Če nimamo pri roki šipkovega sirupa, lahko uporabimo tudi bezgov sirup , je pa šipkov bolj tipičen za Veliko Britanijo.