Krhki flancati z limonino omako

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Krhki flancati z limonino omako image
Težavnost Srednje
Priprava 1:30 h
Kuhanje 0 min

Sestavine

40 kosa
  • Testo

    • 240   g moka
    •   ščepec sol
    • 2   zavoj vanilijev sladkor
    • 80   g kisla smetana
    • 4   rumenjak (veliki)
    • 30   g maslo
    •   žličk limonina lupina
    •   žličk pomarančna lupinica
    • 30   ml žganje Grappa
  • Limonina krema

    • 2   jajca
    • 100   g sladkor
    • 100   ml limonin sok
    •   limonina lupina cele limone
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 30   g maslo

Priprava

    Flancati
  1. 1. V skledo mešalnika stresemo moko, sol, vanilijev sladkor, kislo smetano, rumenjake, maslo, pomarančno lupinico, limonino lupinico in grappo.
    2. Testo zamesimo s kljukastim nastavkom, mešamo ga 3-5 minut pri srednji hitrosti. Končno testo mora biti gladko, mehko in nelepljivo.
    3. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga zavijemo v folijo za živila. Pustimo ga počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut.
    4. Spočito testo razdelimo na pol in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik, na debelino 2 mm.
    5. Testo z nazobčenim rezalnim koleščkom narežemo na manjše pravokotnike (8 x 4 cm). Na sredini vsakega pravokotnika naredimo zarezo, ki ne sega do robov pravokotnika. Sedaj spodnje krake pravokotnika spodvihamo skozi sredinsko zarezo, da dobimo metuljčkasto zavito testo.
    6. Zavite flancate pokrijemo s kuhinjsko krpo in segrejemo olje.
    7. V lonec z debelim dnom vlijemo olje za 3 prste višine. Olje segrejemo na 165-170 °C.
    8. V vroče olje položimo 4-5 flancatov naenkrat, odvisno od velikosti lonca. Cvremo jih 1-2 minuti, vmes jih obrnemo. Ko imajo flancati svetlo rjavo barvo jih s penovko poberemo iz vročega olja in jih odcedimo na papirnati brisački.
    9. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.

  2. Limonina omaka
  3. 1. V skledi nad vodno kopeljo na nizkem zmernem ognju zmešamo jajca in sladkor. Ko se sladkor v celoti stopi, dodamo limonin sok. Omako kuhamo nad vodno kopeljo približno osem minut, vmes ves čas stepamo z metlico.
    2. Ko se omaka zgosti je pripravljena. Preverimo lahko tako, da vanjo pomočimo hrbtno stran žlice, po sredini potegnemo s prstom in, če ostane sled je omaka pripravljena.
    3. Primešamo še vanilijev ekstrakt in zmehčano, na kocke narezano maslo. Premešamo toliko, da se maslo v celoti stopi.
    4. Omako prelijemo v čisto posodo, pokrijemo s folijo za živila in počakamo, da se popolnoma ohladi.
    5. Flancate postrežemo skupaj z limonino omako.

  4. Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!