Krhki flancati z limonino omako
Sestavine
-
Testo
- 240 g moka
- ščepec sol
- 2 zavoj vanilijev sladkor
- 80 g kisla smetana
- 4 rumenjak (veliki)
- 30 g maslo
- žličk limonina lupina
- žličk pomarančna lupinica
- 30 ml žganje Grappa
-
Limonina krema
- 2 jajca
- 100 g sladkor
- 100 ml limonin sok
- limonina lupina cele limone
- 1 žlička vanilijev ekstrat
- 30 g maslo
Priprava
1. V skledo mešalnika stresemo moko, sol, vanilijev sladkor, kislo smetano, rumenjake, maslo, pomarančno lupinico, limonino lupinico in grappo.
2. Testo zamesimo s kljukastim nastavkom, mešamo ga 3-5 minut pri srednji hitrosti. Končno testo mora biti gladko, mehko in nelepljivo.
3. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga zavijemo v folijo za živila. Pustimo ga počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut.
4. Spočito testo razdelimo na pol in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik, na debelino 2 mm.
5. Testo z nazobčenim rezalnim koleščkom narežemo na manjše pravokotnike (8 x 4 cm). Na sredini vsakega pravokotnika naredimo zarezo, ki ne sega do robov pravokotnika. Sedaj spodnje krake pravokotnika spodvihamo skozi sredinsko zarezo, da dobimo metuljčkasto zavito testo.
6. Zavite flancate pokrijemo s kuhinjsko krpo in segrejemo olje.
7. V lonec z debelim dnom vlijemo olje za 3 prste višine. Olje segrejemo na 165-170 °C.
8. V vroče olje položimo 4-5 flancatov naenkrat, odvisno od velikosti lonca. Cvremo jih 1-2 minuti, vmes jih obrnemo. Ko imajo flancati svetlo rjavo barvo jih s penovko poberemo iz vročega olja in jih odcedimo na papirnati brisački.
9. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.1. V skledi nad vodno kopeljo na nizkem zmernem ognju zmešamo jajca in sladkor. Ko se sladkor v celoti stopi, dodamo limonin sok. Omako kuhamo nad vodno kopeljo približno osem minut, vmes ves čas stepamo z metlico.
2. Ko se omaka zgosti je pripravljena. Preverimo lahko tako, da vanjo pomočimo hrbtno stran žlice, po sredini potegnemo s prstom in, če ostane sled je omaka pripravljena.
3. Primešamo še vanilijev ekstrakt in zmehčano, na kocke narezano maslo. Premešamo toliko, da se maslo v celoti stopi.
4. Omako prelijemo v čisto posodo, pokrijemo s folijo za živila in počakamo, da se popolnoma ohladi.
5. Flancate postrežemo skupaj z limonino omako.
Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!