Lešnikova potica

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Lešnikova potica image
Težavnost Težko
Priprava 3 h
Kuhanje 0 min

Sestavine

2 kosa
  • Kvašeno testo

    • 30   g kvas
    • 250   ml polnomastno mlačno mleko
    • 500   g moka
    • 1   žlička sol
    • 90   g sladkor
    • 1   pomarančna lupinica
    • 100   g maslo
    • 3   rumenjak (M)
  • Lešnikov nadev

    • 600   g praženi lešniki
    • 180   g sladkor
    • 1,75   žličk mleti cimet
    • 180   ml sladka smetana
    • 50   g piškotne drobtine
    • 3   rumenjak (M)
    • 1,5   žličk vanilijev ekstrat
    • 40   ml rum
    • 3   stepeni beljaki

Priprava

    Priprava kvašenega testa
  1. V manjšo skodelico vlijete mlačno mleko in v njem raztopite sveži kvas. Postavite na stran za 5-10 minut.
    V skledo mešalnika stresite presejano moko in sol. Premešajte.
    V skledo vlijte mleko s kvasom.
    Dodajte sladkor, stopljeno maslo, rumenjake in pomarančno lupinico.
    Za gnetenje testa uporabite kljukasti nastavek.
    Testo gnetite 5 minut. Končano testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode in bo imelo mehko in gladko teksturo.
    Testo oblikujete v hlebček in ga prestavite v čisto, naoljeno skledo. Skledo pokrijte s krpo in jo postavite v temen in topel del kuhinje.
    Testo pustite vzhajati od 30-50 minut oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
    Vzhajano testo stehtajte in ga razdelite po teži na pol (480-500 g).

  2. Priprava lešnikovega nadeva:
  3. V multipraktik stresite cele pražene lešnike in jih zmeljite.
    V večjo skledo stresite mlete lešnike, sladkor in cimet. Sestavine premešajte.
    V loncu segrejte sladko smetano do vretja in jo prelijte čez lešnike. Dobro premešajte.
    Dodajte piškotne drobtine, rumenjake, vanilijev ekstrakt in rum. Dobro premešajte.
    Beljake stepite do čvrstih vrhov in jih vmešajte k lešnikom. Nadev pustite stati 5 minut, da se rahlo zgosti.

  4. Priprava potice:
  5. Pripravite 2 pravokotna pekača (30 x 11 cm) in ju premažite z maslom.
    Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte eno polovico testa na debelino 4-5 mm, v obliki dolgega pravokotnika. Širina pravokotnika naj bo enaka dolžini pekača.
    Testo enakomerno premažite s polovico lešnikovega nadeva, le končni rob (3 cm) pustite brez nadeva, za lažje zavijanje.
    Testo pričnite zavijati pri krajši strani, med zavijanjem testo večkrat poravnajte in rahlo potlačite ob straneh, da ohrani enako dolžino in debelino.
    Zavitku po potrebi odrežite krajce in ga previdno položite v pekač, obrnjen s šivom navzdol.
    Zavito potico prepikajte z daljšo palčko, da bo lepše vzhajala.
    Ponovite postopek z drugo polovico testa.
    Potico pokrijte s krpo ali živilsko folijo in jo pustite vzhajati 30-40 minut.
    Vmes segrejte pečico na 180 °C.
    Vzhajani potici postavite v segreto pečico in ju pecite 45-55 minut, na sredini in brez ventilacije.
    Pečeni potici vzemite iz pečice in ju še topli premažite z maslom. V pekaču ju pustite še 30 minut nato ju vzemite ven, da se popolnoma ohladijo.
    Pred razrezom ju posujte s sladkorjem v prahu.