Za mesno štruco: pečico segrejemo na 200 °C. V posodi zavremo vodo in skuhamo 8 jajc(šest minut). Odcedimo in ohladimo v mrzli vodi ter previdno olupimo.
Mesna štruca v hrustljavem ovoju z grško solato in grškim zeliščnim jogurtom
Sestavine
-
za mesno štruco
- 600 g mešano mleto meso
- 50 g maslo
- 9 jajca
- 500 g listnato testo
- 2 česen
- 3 g kajenski poper
- 4 žajbelj
- peteršilj
- vejica timijan
- sol
- poper
- pšenična moka
-
za grško solato
- 200 g olive kalamata
- 250 g kozji sir v slanci
- 6 paradižnik
- 1 čebula
- 1 kumara
- 1 rumena paprika
- olivno olje
- origano
- bazilika
- solni cvet
- poper
- balzamični kis
-
priloga
- 175 g grški jogurt
- 3 g začimbe
Priprava
Žajbelj, peteršilj in timijan drobno sesekljamo. Česen olupimo, odstranimo kalček in ga stremo. Zmešamo z mletim mesom, dodamo kajenski poper, solimo in dobro premešamo. Dva kosa listnatega testa na pomokani površini razvaljamo na pravokotnika dolžine pekača. Obema dodamo plast mesa, štiri kuhana jajca, pokrijemo z mesom in zavijemo v štruco, testo premažemo s stepenim jajcem in maslom.
Pečemo v pečici 28 do 30 minut, pred serviranjem naj štruca nekaj minut počiva. Malo ohlajena se lepše reže.
Za grško solato: olupimo čebulo, prerežemo na pol, odstranimo stržen in jo narežemo na tanke rezine. Paradižnik, kumaro, papriko in kozji sir narežemo na kocke. Pripravljeni zelenjavi dodamo olive in prelijemo z oljčnim oljem. Dodamo malce balzamičnega kisa ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Postavimo v hladilnik vsaj za pol ure. Pred serviranjem potresemo z lističi origana in bazilike.
Za prilogo: v ohlajen grški jogurt vmešamo grške začimbe.
Serviranje: mesno štruco narežemo na rezine in ponudimo z osvežujočo grško solato ter jogurtom z grškimi zelišči