Molotof kolač

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Molotof kolač image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:20 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Karamelna omaka

    • 160   g sladkor
    • 180   ml voda
  • Kolač

    • 9   kosov beljak
    • 120   g sladkor v prahu
    • 3   žlice tekoča karamela omaka

Priprava

    Priprava karamelne omake:

  1. V lonec z dvojnim dnom stresemo sladkor in prilijemo 50 ml vode.

  2. Premešamo in pri zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor karamelizira. Približno 10 minut.

  3. Ko je karamela jantarjeve barve, prilijemo 130 ml tople vode. Mešamo in kuhamo pri zmernem ognju toliko časa, da se sladkor ponovno raztopi in omaka rahlo zgosti. Približno 5 minut.

  4. Omako odstavimo z ognja in jo ohladimo na sobno temperaturo..

  5. Priprava kolača:

  6. Pečico segrejemo na 180 °C. Globok pekač napolnimo z vodo do polovice višine in ga postavimo v pečico na spodnjo tretjino. Med segrevanjem pečice se bo segrela tudi voda za vodno kopel.

  7. Vzamemo okrogli pekač (šarkelj) premera 23 cm in ga premažemo s stopljenim maslom. Pustimo ob strani.

  8. V skledo mešalnika ubijemo 9 beljakov.

  9. Beljake začnemo stepati pri nižji hitrosti. Ko se pričnejo peniti in svetliti, postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo do mehkih vrhov.

  10. Dvignemo hitrost mešanja in dodamo 3 žlice karamelne omake. Beljake stepemo do čvrstih vrhov.

  11. Beljakovo maso prestavimo v pekač. Z lopatko jo potiskamo med robove pekača, da ga zapolnimo brez večjih zračnih lukenj.

  12. Kolač postavimo v pekač z ogreto vodo in ga pečemo 20 minut. Med peko kolač precej naraste vendar, ko se ohladi nazaj uplahne.

  13. Po 20 minutah ugasnemo pečico in je ne odpiramo 30 minut. Nato odpremo pečico in pustimo kolač stati v pekaču še 10 minut.

  14. Kolač pokrijemo s krožnikom in ga obrnemo na glavo. Potrkamo po pekaču in ga previdno dvignemo. Kolač postrežemo topel ali hladen skupaj s svežim jagodičevjem in kepico stepene smetane.

  15.  

     

Oznake