
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.
Sestavine
Karamelna omaka
Sladkor Sladkor | 160 g g | |
Voda Voda | 180 ml ml |
Kolač
Beljak Beljak | 9 kosov kos | |
Sladkor v prahu Sladkor v prahu | 120 g g | |
Tekoča karamela
Tekoča karamela (omaka) | 3 žlice žlica |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listMolotof kolač
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava karamelne omake:
- V lonec z dvojnim dnom stresemo sladkor in prilijemo 50 ml vode.
- Premešamo in pri zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor karamelizira. Približno 10 minut.
- Ko je karamela jantarjeve barve, prilijemo 130 ml tople vode. Mešamo in kuhamo pri zmernem ognju toliko časa, da se sladkor ponovno raztopi in omaka rahlo zgosti. Približno 5 minut.
- Omako odstavimo z ognja in jo ohladimo na sobno temperaturo..
Priprava kolača:
- Pečico segrejemo na 180 °C. Globok pekač napolnimo z vodo do polovice višine in ga postavimo v pečico na spodnjo tretjino. Med segrevanjem pečice se bo segrela tudi voda za vodno kopel.
- Vzamemo okrogli pekač (šarkelj) premera 23 cm in ga premažemo s stopljenim maslom. Pustimo ob strani.
- V skledo mešalnika ubijemo 9 beljakov.
- Beljake začnemo stepati pri nižji hitrosti. Ko se pričnejo peniti in svetliti, postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo do mehkih vrhov.
- Dvignemo hitrost mešanja in dodamo 3 žlice karamelne omake. Beljake stepemo do čvrstih vrhov.
- Beljakovo maso prestavimo v pekač. Z lopatko jo potiskamo med robove pekača, da ga zapolnimo brez večjih zračnih lukenj.
- Kolač postavimo v pekač z ogreto vodo in ga pečemo 20 minut. Med peko kolač precej naraste vendar, ko se ohladi nazaj uplahne.
- Po 20 minutah ugasnemo pečico in je ne odpiramo 30 minut. Nato odpremo pečico in pustimo kolač stati v pekaču še 10 minut.
- Kolač pokrijemo s krožnikom in ga obrnemo na glavo. Potrkamo po pekaču in ga previdno dvignemo. Kolač postrežemo topel ali hladen skupaj s svežim jagodičevjem in kepico stepene smetane.