Nadevan piščanec s kruhom

Prvinsko družinsko
Prvinsko družinsko
Nadevan piščanec s kruhom image
Težavnost Srednje
Priprava 40 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

6 število porcij
    • 300   g star kruh
    • 200   ml sladka smetana
    • 50   ml mleko
    • 1   vejica žajbelj
    • 50   g panceta
    • 1   žlica olivno olje
    • 2   žlice maslo
    • 1   žlica peteršilj
    • 1   strok česen
    • 2   kosov jajca
    • 1,5   kg piščanec
    • 1   žlica maslo
    • 500   g gomoljna zelena
    • 1   kos koleraba
    • 2   kosov korenje
    • 1   kos čebula

Priprava

    Kruh
  1. Piščanca vzamemo iz hladilnika. Kruh narežemo na manjše kocke in damo v večjo skledo. Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo sladko smetano, mleko, ščep soli, poper in žajbelj. Počakamo, da mešanica zavre. Žajblj odstranimo in mešanico prelijemo čez kruh. Postavimo na stran za 10 minut.
    NAMIG: Kruh naj bo vsaj en dan star. Sladko smetano lahko zamenjamo z mlekom.

  2. Nadev
  3. Panceto narežemo na manjše kocke, čebulo olupimo in sesekljamo. Na šibek ogenj pristavimo ponev. Dodamo olje in maslo. Ko se maslo stopi, dodamo panceto in čebulo. Pražimo 6 - 8 minut, nato dodamo peteršilj in drobno sesekljan česen. Pražimo minuto in dodamo v kruhovo mešanico. Premešamo in počakamo, da se zmes nekoliko ohladi. Ko je sobne temperature, dodamo jajci in dobro premešamo.

  4. Piščanca nadevamo
  5. Rešetko damo na spodnji del pečice in pečico segrejemo na 220 stopinj. Najprej moramo pripraviti piščanca za peko, tako ga bomo bolj enakomerno spekli in tudi kasneje, ko ga bomo želeli razrezati nam bo lažje. Najprej z ostrim nožem odrežemo prsno kost. Notranjost piščanca rahlo solimo in nadevamo s polovico kruhovega nadeva. Piščanca obrnemo tako, da so prsa spodaj. Pri vratu previdno razpremo kožo piščanca in z ovalnim delom žlice kožo ločimo od mesa. To naredimo previdno, da se ne raztrga. Nadevamo s preostalim kruhovim nadevom. Kožo na obeh odprtinah zapremo z zobotrebcem, da nadev ne bo uhajal. Piščančja bedra povežemo z vrvico, da piščanec obdrži lepšo obliko. Piščanca s papirnato brisačko ali kuhinjskim gorilnikom na hitro osušimo, da bo koža bolj hrustljava. Celega piščanca dobro premažemo z maslom sobne temperature. Začinimo s soljo in poprom in prestavimo v globok pekač.

  6. Prvo pečenje
  7. V pekač s piščancem nalijemo 100ml vode in postavimo v predhodno segreto pečico. Pečemo 20 - 25 minut pri 220 stopinjah, nato vzamemo piščanca iz pečice.

  8. Zelenjava
  9. Medtem ko se piščanec peče, pripravimo zelenjavo. Zelenjavo olupimo in narežemo na večje dvocentimeterske kose. Pečenega piščanca vzamemo iz pečice. Temperaturo pečice zmanjšamo na 190 stopinj. Piščanca previdno prestavimo, da po pekaču razporedimo zelenjavo, nato nanjo položimo piščanca. Vrnemo v pečico, kjer pečemo 20 minut na 500g, v našem primeru tehta piščanec 1.5 kg in pečemo še 1 uro. Po pol ure pečenja, piščanca čez prsa pokrijemo z alufolijo, v kolikor se ta prehitro peče.

  10. Postrežemo
  11. Pečenega nadevanega piščanca prestavimo na rešetko in ga pokrijemo z alufolijo. Postavimo na stran za 10 - 15 minut, saj se proces pečenja še nadaljuje. Zelenjavo solimo in popramo po okusu ter prestavimo na servirni pladenj. Nanjo položimo piščanca in poljubno dekoriramo še s prerezano pomarančo in granatnim jabolkom. Piščanca lahko praznično okrasimo tudi s šopkom zelišč, kot so žajbelj, rožmarin in timijan.