Nadevana praznična purica po receptu kuharskega mojstra Jureta Tomiča

Nadevana praznična purica po receptu kuharskega mojstra Jureta Tomiča image
Težavnost Srednje
Priprava 30 min
Kuhanje 2:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • Purica in priloga

    • 3   kg Purica
    • 400   g njoki
    • 150   g radič
    • 2   žlice maslo
  • Polnilo za purico

    • 300   g star kruh
    • 100   g jurčki
    • 2   kosov šalotka
    • 50   g suhe slive
    • 3   kosov jajca
    • 1   ščepec sol
    • 1   ščepec poper

Priprava

  1. Purico dobro nasolimo. Star kruh natrgamo. V ponvi rahlo popražimo šalotko, nato dodamo še gobe in suhe slive in še nekoliko popražimo. Dodamo še star kruh ter jajca in vse skupaj premešamo, da dobimo ustrezno zmes za polnilo.

  2. Segrejemo pečico, purico v celoti napolnimo s polnilom ter jo približno dve uri in pol pečemo na 180 ali 200 °C.

  3. Nato po navodilih z embalaže skuhamo še njoke.

  4. Ko je purica pečena, v drugi ponvi na maslu podušimo na trakove narezan radič, ki mu dodamo kuhane njoke. Vse skupaj prelijemo z nekaj vode, v kateri so se kuhali njoki, da dobimo kremasto strukturo.

  5. Za popolno vinsko spremljavo nadevane praznične purice someljejka in vinska akademkinja Mira Šemić priporoča suho belo vino Cimarosa Chardonnay iz jugovzhodne Avstralije ali argentinsko suho rdeče vino Cimarosa Malbec Mendoza iz pokrajine Mendoza. Oba seveda iz pestre zbirke Lidlove vinoteke.

  6. Pa dober tek in na zdravje!

    Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"