Orehove potičke

Prvinsko družinsko
Prvinsko družinsko
Orehove potičke image
Težavnost Srednje
Priprava 2 h
Kuhanje 25 min

Sestavine

16 kosa
  • Testo za potičke

    • 190   ml mleko
    • 14   g suhi kvas
    • 50   g sladkor
    • 500   g moka
    • 2   rumenjak (M)
    • 1   jajce
    • 1   žlica rum
    • 3   g sol
    • 1   žlička limonina lupina
    • 70   g maslo
  • Orehov nadev

    • 2   beljak
    • 20   g sladkor
    • 200   g mleti orehi
    • 30   g med
    • 1   žlička cimet
    • 2   žlice rum
    • 60   ml sladka smetana
    • 40   g maslo

Priprava

  1. V skodelico damo (mlačno) mleko, kvas in sladkor. Premešamo in postavimo na stran za 10 minut.

  2. V skledo kuhinjskega robota (ali pa uporabimo večjo skledo in ročni električni mešalnik z metlicami za testo) damo moko, rumenjaka, jajce, rum (poljubno), sol, kvasni nastavek in limonino lupinico. Pričnemo z gnetenjem. Na srednji hitrosti gnetemo 6 - 8 minut, oziroma tako dolgo, da je testo prožno in gladko ter odstopi od sklede. Dodamo maslo in gnetemo še 3 - 4 minute, da se maslo dobro poveže v testo in testo ponovno odstopi od sklede.

  3. Skledo s testom pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi (22 - 25 °C), da testo vidno naraste, približno 1 uro, nato testo prestavimo za 30 minut v hladilnik, da ga bo lažje oblikovati.

  4. Beljake damo v skledo in dodamo sladkor. Z električnim mešalnikom stepemo, na nastane čvrst sneg. Dodamo preostale sestavine za nadev (mlete orehe, med, cimet, rum, sladko smetano, stopljeno (ohlajeno) maslo.). Dobro premešamo, da se sestavine premešajo

  5. Dva večja pekača obložimo s papirjem za peko. Testo razdelimo na dva dela. Vsak del razvaljamo na pravokotnik velikosti približno 30 cm x 40 cm. Premažemo s polovico orehovega nadeva. Zgornji krajši rob (3 cm) pustimo brez nadeva. Zvijemo v tesno rulado. Z zvijanjem pričnemo pri spodnjem krajšem robu. Razrežemo na pet centimeterske potičke, ki jih položimo na pripravljen pekač. Med njimi pustimo dovolj prostora za vzhajanje. Postopek ponovimo še s preostalim testom in nadevom. Potičke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 50 – 60 minut.

  6. Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 190 stopinj. Potičke premažemo z mlekom. Z zobotrebcem potičke nekajkrat na vrhu napikamo. Postavimo v pečico. Pečemo 20 - 25 minut pri 190 stopinjah. Ko so potičke pečene, jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo, nato jih postrežemo.