Piščančji prsni file z domačimi ravioli

Piščančji prsni file z domačimi ravioli image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • piščančji file

    • 600   g piščančji file
    • 1   čebula
    •   olivno olje
    •   maslo
    •   kisla smetana
    • 1   dl belo vino
    •   vejica timijan
    •   peteršilj
    •   solni cvet
    •   poper
  • testo za raviole

    • 200   g pšenična moka
    • 2   jajca
    • 24   ml olivno olje
    •   solni cvet
    •   voda
    • 1   beljak
  • nadev za raviole

    • 72   g maslo
    •   čebula
    • 1   česen
    • 1   jajca
    • 150   g gobe
    •   sol
    •   poper
    •   peteršilj
    •   majaron
  • serviranje

    • 200   g maslo
    •   žajbelj
    • 50   g pistacije
    • 17   g parmezan
    • 1   dl olivno olje
    • 1   jurčki

Priprava

    Piščančji file

    Piščančje fileje operemo pod tekočo vodo in popivnamo s papirnato brisačo. Obrežemo približno ¼ mesa, da oblikujemo lepe kose, in obrezano meso prihranimo za nadev za raviole. Pristavimo ponev, v kateri segrejemo oljčno olje in maslo. Ko se maščoba segreje, popražimo na drobno sesekljano čebulo, nato pa v ponev položimo fileje, ki jih po želji predhodno potolčemo in pomokamo. Popečemo najprej z ene strani, ko dobijo zlatorjavo barvo, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Prilijemo vino, dodamo kislo smetano, timijan; premešamo in dušimo še nekaj minut. Potresemo s solnim cvetom in začinimo s sveže mletim poprom ter tik pred serviranjem po želji posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

    Testo za raviole

    Moko presejemo. Jajci stepemo. Sestavine za testo zmešamo s kuhanico, nato pa testo z rokami gnetemo toliko časa, da ob prerezu nima luknjic. Testo naj v hladilniku počiva vsaj eno uro.

    Nadev za raviole

    Medtem, ko testo počiva v hladilniku, pripravimo mesni nadev.

    200 g piščančjega fileja čim bolj dobno sesekljamo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Gobe očistimo in sesekljamo. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, meso, gobe ter pražimo 2 do 3 minute.Začinimo s soljo in poprom, premešamo in odstavimo. V ohlajen nadev vmešamo stepeni jajci, sesekljan peteršilj in malo majarona. Pripravljeno in ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini in razdelimo na dva dela. S čopičem premažemo eno polovico s stepenim beljakom. S čajno žličko odmerimo nadev v dveh vrstah z 10 cm razmikom. Z drugim delom testa pokrijemo nadev in nežno pritisnemo okrog vsakega kupčka nadeva. S kolescem ali z modelom za raviole izrežemo vsak raviol posebej in s prsti iztisnemo zrak ter zapečatimo robove ( s prsti ali z vilicami). Raviole kuhamo v osoljenem kropu pribl. 4 minute oz. dokler ne priplavajo na površje. Kuhane s penovko previdno poberemo iz kropa in odcedimo (ter takoj damo na servirni krožnik). Pistacije grobo narežemo in skupaj s pistacijami popražimo v ponvi brez maščobe ter odstavimo. Polovico listov žajblja drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo, da malo porjavi, odstranimo z vira maščobe in vanj stresemo sesekljan žajbelj. Premešamo, nato pa v ponev stresemo še raviole in nežno premešamo. V drugi posodi na vročem olju svremo drugo polovico žajbljevih listov in jih osušimo na vpojni papirnati brisači. Jurček očistimo in narežemo na tanke rezine.

    Serviranje

    Raviole prestavimo na segret servirni krožnik, prelijemo z žajbljevim maslom in potresemo s praženimi oreščki in z nastrganim parmezanom. Poleg ponudimo piščančji file, prelit z omako iz ponve. Okrasimo z ocvrtimi lističi žajblja in s tanko narezanimi rezinami svežega jurčka. Po želji kot prilogo ponudimo hrustljavo zeleno solato.