Priprava
Raco očistimo in obrišemo do suhega. Ostanke perja odstranimo s pinceto.Sol, poper in pomarančno lupinico premešamo in začimbe vtremo v kožo race. Raco nadevamo z rezinami jabolka in pomaranče. Trebušno votlino zapremo z zobotrebcem.Po pekaču razporedimo očiščeno in na večje kose narezano korenje in čebulo. Raco položimo na zelenjavo.Najprej:Raco najprej pečemo 15 - 20 minut (odvisno akko zapečeno želimo) v že ogreti pečici na 210 stopinj Celzija, srednje izvodilo, ogrevanje zgoraj in spodaj.
Nato:
zmanjšamo temperaturo na 140 stopinj Celzija
za vsak kilogram teže race pečemo 40 minut
vsakih 20 minut polivamo
npr.: 2,5 kilogramsko raco pečemo 100 minut na 140 stopinj Celzija
Na koncu:
povišamo temperaturo na 210 stopinj Celzija
dvignemo pekač izvodilo višje
pečemo 15-20 minut
polivamo na 5 minut
Pečeno raco pustimo počivati 10 minut.