Počasi pečena Martinova raca

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Počasi pečena Martinova raca
TežavnostTežko
Kuhanje3:00 h

Priprava

    Raco očistimo in obrišemo do suhega. Ostanke perja odstranimo s pinceto.Sol, poper in pomarančno lupinico premešamo in začimbe vtremo v kožo race. Raco nadevamo z rezinami jabolka in pomaranče. Trebušno votlino zapremo z zobotrebcem.Po pekaču razporedimo očiščeno in na večje kose narezano korenje in čebulo. Raco položimo na zelenjavo.Najprej:Raco najprej pečemo 15 - 20 minut (odvisno akko zapečeno želimo) v že ogreti pečici na 210 stopinj Celzija, srednje izvodilo, ogrevanje zgoraj in spodaj.

    Nato:

    zmanjšamo temperaturo na 140 stopinj Celzija

    za vsak kilogram teže race pečemo 40 minut

    vsakih 20 minut polivamo

    npr.: 2,5 kilogramsko raco pečemo 100 minut na 140 stopinj Celzija

    Na koncu:

    povišamo temperaturo na 210 stopinj Celzija

    dvignemo pekač izvodilo višje

    pečemo 15-20 minut

    polivamo na 5 minut

    Pečeno raco pustimo počivati 10 minut.