Polnjene paprike na kremnem pireju s provansalskimi zelišči

Polnjene paprike na kremnem pireju s provansalskimi zelišči image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • polnjene paprike

    • 4   paprika
    • 600   g mešano mleto meso
    • 100   g kozji sir
    • 2   paradižnik
    • 50   g mandlji
    • 15   g rozine
    • 15   g olive
    • 1   čebula
    •   stroki česen
    • 30   g pšenična moka
    • 1   jajca
    • 180   g drobtine
    •   limona
    •   solni cvet
    •   poper
    •   olje za cvrtje
  • krompirjev pire s provansalskimi zelišči

    • 1   kg krompir
    • 20   ml mleko
    •   sol
    • 6   g provansalska zelišča
    • 6   g cvetovi sivke

Priprava

    Polnjene paprike

    Papriko za nekaj sekund potopimo v krop, da kožica poči, nato jo olupimo, jo po dolžini prerežemo in odstranimo semena in belo meso. Čebulo očistimo, olupimo in sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Paradižnik olupimo, mu odstranimo semena in ga zrežemo na kocke. Rozine operemo in osušimo.Na vročem olju popražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo mleto meso. Z vilicami večkrat pretlačimo. Dodamo narezane mandlje, strt česen, rozine, sesekljane zelene olive, kocke paradižnika in limonov sok. Dušimo še pet do sedem minut. Potresemo s solnim cvetom, dodamo nadrobljen kozji sir za peko in premešamo. Z mešanico napolnimo polovice paprik. V treh ločenih posodah pripravimo moko, stepeno jajce in krušne drobtine za paniranje. Paprike povaljamo v moki (odvečno moko otresemo), stepenem jajcu in drobtinah. Z dlanmi pritisnemo drobtine ob papriko, da dobimo ustrezno obliko in da med cvrtjem ne odpadejo. Na vroči maščobi jih zlato zapečemo.

    Krompirjev pire s provansalskimi zelišči

    Krompir olupimo in razkosamo, drobnega razpolovimo, večjega narežemo na četrtine. Stresemo v lonec, prelijemo z vodo, posolimo, zavremo in skuhamo do mehkega. Sveža zelišca operemo, osušimo, jim po potrebi odstranimo stebla/trše dele in jih sesekljamo. Mleko tik pred koncem kuhanja krompirja zavremo in odstavimo. Kuhan krompir odcedimo in pristavimo za minuto, da izpari odvečna vlaga. Skupaj z zmehčanim maslom ga pretlačimo v segreto skledo. Prilijemo približno polovico vročega mleka, potem pa z metlico mešamo, da dobimo kremni pire brez grudic. Vmešamo še sesekljana zelišča, mleko in ponovno premešamo.

    Serviranje

    Na segret plitev servirni krožnik položimo polnjeno papriko in kepico krompirjevega pireja s provansalskimi zelišči, ki ga potresemo s cvetovi sivke.