Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica image
Težavnost Srednje
Priprava 30 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Krhko testo

    • 200   g bela moka
    • 100   g maslo
    • 1   žlica sladkor
    • 0,25   žličk pecilni prašek
    • 10   g vanilijev sladkor
    • 1   kos jajce
  • Orehov nadev

    • 250   g mleti orehi
    • 80   g sladkor
    • 1   žlička mleti cimet
    • 10   g vanilijev sladkor
  • Makov nadev

    • 250   g mleti mak
    • 80   g sladkor
    • 160   ml belo vino
    • 10   g vanilijev sladkor
    • 0,5   žličk mleti cimet
  • Skutin nadev

    • 900   g nepasirana skuta
    • 1   kos jajce
    • 80   g sladkor
    • 10   g vanilijev sladkor
  • Jabolčni nadev

    • 600   g jabolka
    • 80   g sladkor
    • 10   g vanilijev sladkor
    • 1   žlička mleti cimet
    • 0,5   žličk limonina lupina
    • 2   žlice drobtine
  • Preliv

    • 600   g kisla smetana
    • 2   kosov jajca
  • Dodatno

    • 300   g vlečeno testo
    • 230   g maslo

Priprava

    Testo
  1. Najprej pripravimo testo. V skledo stresemo moko, na kocke narezano maslo, sladkor, sol, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Med prsti nadrobimo v peščeno zmes, da se maslo vtre v moko. Dodamo jajce in zagnetemo v krhko testo. Testo pokrijemo z živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Poljubno pripravimo testo do 2 dni vnaprej.

  2. Orehov nadev
  3. V skledo stresemo mlete orehe. Dodamo sladkor, cimet v prahu in vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.

  4. Makov nadev
  5. V skledo stresemo mak, sladkor, belo vino, vanilijev sladkor in cimet v prahu. Premešamo in postavimo na stran.

  6. Skutin nadev
  7. V skledo stresemo skuto in dodamo jajce, sladkor ter vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.

  8. Jabolčni nadev
  9. V skledo stresemo naribana jabolka, sladkor, vanilijev sladkor, cimet v prahu in naribano limonino lupinico. Premešamo in
    postavimo na stran.

  10. Preliv
  11. V skledi z metlico premešamo kislo smetano, jajce in ščep soli. Postavimo na stran.

  12. Priprava pekača in pečice
  13. Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm in višine 7 cm.Pekač rahlo namastimo z maslom. Rešetko damo na predzadnjo
    stopnjo v pečici in pečico segrejemo na 190 °C.

  14. Zlaganje gibanice
  15. Krhko testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 3-4 mm v velikosti pekača ter ga z valjarjem prenesemo na pekač. Enakomerno razporedimo in z vilico napikamo po celotni površini. Čez testo damo plast svežega vlečenega testa in ga z
    zobotrebcem napikamo. Premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico makovega nadeva, ki ga enakomerno razporedimo. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo
    plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico skutinega nadeva, ga razporedimo
    po pekaču. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo
    plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo s polovico orehovega nadeva, pokapljamo s prelivom in stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim
    maslom. Posujemo z drobtinami in razporedimo še polovico jabolčnega nadeva. Vse štiri nadeve še enkrat v enakem
    zaporedju ponovimo, makov nadev, skutni nadev, orehov nadev in jabolčni nadev. Med nadevi so plasti vlečenega testa in
    preliva iz kisle smetane in masla. Zaključimo s plastjo vlečenega testa. Preostanek kisle smetane in masla premešamo
    in skupaj premažemo čez zadnjo plast.

  16. NASVET: Odvečne robove vlečenega testa odrežemo.

    Pečenje
  17. Pekač z gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer jo pečemo 1 uro pri 190 °C, oziroma do zlato rjave barve. Ko je
    gibanica pečena, jo ohladimo na sobno temperaturo, nato postrežemo toplo ali hladno. Poljubno posujemo s sladkorjem v
    prahu.