Prekmurska gibanica
Sestavine
-
Krhko testo
- 200 g bela moka
- 100 g maslo
- 1 žlica sladkor
- 0,25 žličk pecilni prašek
- 10 g vanilijev sladkor
- 1 kos jajce
-
Orehov nadev
- 250 g mleti orehi
- 80 g sladkor
- 1 žlička mleti cimet
- 10 g vanilijev sladkor
-
Makov nadev
- 250 g mleti mak
- 80 g sladkor
- 160 ml belo vino
- 10 g vanilijev sladkor
- 0,5 žličk mleti cimet
-
Skutin nadev
- 900 g nepasirana skuta
- 1 kos jajce
- 80 g sladkor
- 10 g vanilijev sladkor
-
Jabolčni nadev
- 600 g jabolka
- 80 g sladkor
- 10 g vanilijev sladkor
- 1 žlička mleti cimet
- 0,5 žličk limonina lupina
- 2 žlice drobtine
-
Preliv
- 600 g kisla smetana
- 2 kosov jajca
-
Dodatno
- 300 g vlečeno testo
- 230 g maslo
Priprava
Najprej pripravimo testo. V skledo stresemo moko, na kocke narezano maslo, sladkor, sol, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Med prsti nadrobimo v peščeno zmes, da se maslo vtre v moko. Dodamo jajce in zagnetemo v krhko testo. Testo pokrijemo z živilsko folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Poljubno pripravimo testo do 2 dni vnaprej.
V skledo stresemo mlete orehe. Dodamo sladkor, cimet v prahu in vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.
V skledo stresemo mak, sladkor, belo vino, vanilijev sladkor in cimet v prahu. Premešamo in postavimo na stran.
V skledo stresemo skuto in dodamo jajce, sladkor ter vanilijev sladkor. Premešamo in postavimo na stran.
V skledo stresemo naribana jabolka, sladkor, vanilijev sladkor, cimet v prahu in naribano limonino lupinico. Premešamo in
postavimo na stran.V skledi z metlico premešamo kislo smetano, jajce in ščep soli. Postavimo na stran.
Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm in višine 7 cm.Pekač rahlo namastimo z maslom. Rešetko damo na predzadnjo
stopnjo v pečici in pečico segrejemo na 190 °C.Krhko testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 3-4 mm v velikosti pekača ter ga z valjarjem prenesemo na pekač. Enakomerno razporedimo in z vilico napikamo po celotni površini. Čez testo damo plast svežega vlečenega testa in ga z
zobotrebcem napikamo. Premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico makovega nadeva, ki ga enakomerno razporedimo. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo
plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Dodamo polovico skutinega nadeva, ga razporedimo
po pekaču. Sledi nekaj žlic preliva iz kisle smetane ter nekajkrat pokapljamo s stopljenim maslom. Ponovno dodamo
plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim maslom. Posujemo s polovico orehovega nadeva, pokapljamo s prelivom in stopljenim maslom. Ponovno dodamo plast vlečenega testa, ga napikamo in premažemo s stopljenim
maslom. Posujemo z drobtinami in razporedimo še polovico jabolčnega nadeva. Vse štiri nadeve še enkrat v enakem
zaporedju ponovimo, makov nadev, skutni nadev, orehov nadev in jabolčni nadev. Med nadevi so plasti vlečenega testa in
preliva iz kisle smetane in masla. Zaključimo s plastjo vlečenega testa. Preostanek kisle smetane in masla premešamo
in skupaj premažemo čez zadnjo plast.Pekač z gibanico postavimo v predhodno segreto pečico, kjer jo pečemo 1 uro pri 190 °C, oziroma do zlato rjave barve. Ko je
gibanica pečena, jo ohladimo na sobno temperaturo, nato postrežemo toplo ali hladno. Poljubno posujemo s sladkorjem v
prahu.
NASVET: Odvečne robove vlečenega testa odrežemo.