Puranje kocke z medom in limono v družbi bulgurja z zelenjavo, kozjega sira in suhih fig
Sestavine
-
puran z medom in limono
- 1000 g puranja prsa
- 60 ml sojina omaka
- 40 ml rižev kis
- 50 g maslo
- 200 ml jušna osnova
- 1 limona
- 60 ml med
- 40 g koruzni škrob
- ščepec mleti ingver
- drobnjak
- 20 g sezamova semena
- solni cvet
- poper
-
bulgur z zelenjavo
- 300 g bulgur
- 300 g mešana zamrznjena zelenjava
- 1 čebula
- 66 g jogurt
- maslo
- začimbe orientalske
- sol
- poper
-
priloga
- 150 g kozji sir
- 12 suhe fige
Priprava
Puranje prsi z ostrim nožem narežemo na kocke, jih damo v vrečko za zamrzovanje, vanjo prilijemo rižev kis in sojino omako, vrečko pretresemo in meso mariniramo v hladilniku vsaj 60 minut. V skledico damo jušno osnovo, nastrgano limonino lupinico, limonin sok, koruzni škrob in med ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še ingver v prahu in pustimo počivati. V voku segrejemo maslo in na njem pet do sedem minut pražimo puranje kocke skupaj z marinado, vmes ves čas mešamo. Meso poberemo iz voka, vanj pa vlijemo omako z limono in medom, dušimo nekaj minut, da se zgosti, nato spet dodamo meso, premešamo in dušimo še nekaj minut. Začinimo s solnim cvetom in poprom po okusu.
Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Bulgur skuhamo »al dente« po navodilu na vrečki. Čebulo popražimo na maslu, dodamo mešanico zelenjave, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo pet minut, nato odkrijemo in dušimo, da večina tekočine izpari. Vmešamo dobro odcejen bulgur in premešamo, da se sestavine v ponvi lepo povežejo. Dušimo še dve do tri minute, na koncu dodamo turški jogurt in začinimo z orientalskimi začimbami po okusu. Ponovno premešamo. Drobnjak drobno sesekljamo. Sezam na hitro popražimo v ponvi/voku brez maščobe. Kozji sir narežemo na trikotnike.
Na globlji keramični krožnik damo bulgur z zelenjavo (oblikujemo v kepico) ter marinirane puranje kocke. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in popraženimi semeni sezama. Poleg položimo kos kozjega sira in dve suhi figi.
Bulgur je narejen iz pšenice durum s posebnimi postopki parjenja, k nam pa je prišel z Bližnjega vzhoda. Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Uporabimo ga lahko v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem je odlična zamenjava za riž.Namesto bulgurja lahko za prilogo pripravimo tudi kuskus Orient ali čičerko Orient. Drobnjak lahko nadomestimo s svežim peteršiljem. Če imamo raje bolj začinjene, »spicy« jedi, lahko v omako z medom in limono dodamo še ščepec čilija.