
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
puran z medom in limono
Puranja prsa Puranja prsa | 1000 g g | |
Sojina omaka Sojina omaka | 60 ml ml | |
Rižev kis Rižev kis | 40 ml ml | |
Maslo Maslo | 50 g g | |
Jušna osnova Jušna osnova | 200 ml ml | |
Limona Limona | 1 | |
Med Med | 60 ml ml | |
Koruzni škrob Koruzni škrob | 40 g g | |
Mleti ingver Mleti ingver | ščepec ščepec | |
Drobnjak Drobnjak | ||
Sezamova semena Sezamova semena | 20 g g | |
Solni cvet Solni cvet | ||
Poper Poper |
bulgur z zelenjavo
Bulgur Bulgur | 300 g g | |
Mešana zamrznjena zelenjava Mešana zamrznjena zelenjava | 300 g g | |
Čebula Čebula | 1 | |
Jogurt Jogurt | 66 g g | |
Maslo Maslo | ||
Začimbe
Začimbe (orientalske) | ||
Sol Sol | ||
Poper Poper |
priloga
Kozji sir Kozji sir | 150 g g | |
Suhe fige Suhe fige | 12 |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listPuranje kocke z medom in limono v družbi bulgurja z zelenjavo, kozjega sira in suhih fig
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Puranje kocke z medom in limono
Puranje prsi z ostrim nožem narežemo na kocke, jih damo v vrečko za zamrzovanje, vanjo prilijemo rižev kis in sojino omako, vrečko pretresemo in meso mariniramo v hladilniku vsaj 60 minut. V skledico damo jušno osnovo, nastrgano limonino lupinico, limonin sok, koruzni škrob in med ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še ingver v prahu in pustimo počivati. V voku segrejemo maslo in na njem pet do sedem minut pražimo puranje kocke skupaj z marinado, vmes ves čas mešamo. Meso poberemo iz voka, vanj pa vlijemo omako z limono in medom, dušimo nekaj minut, da se zgosti, nato spet dodamo meso, premešamo in dušimo še nekaj minut. Začinimo s solnim cvetom in poprom po okusu.
Bulgur z zelenjavo
Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Bulgur skuhamo »al dente« po navodilu na vrečki. Čebulo popražimo na maslu, dodamo mešanico zelenjave, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo pet minut, nato odkrijemo in dušimo, da večina tekočine izpari. Vmešamo dobro odcejen bulgur in premešamo, da se sestavine v ponvi lepo povežejo. Dušimo še dve do tri minute, na koncu dodamo turški jogurt in začinimo z orientalskimi začimbami po okusu. Ponovno premešamo. Drobnjak drobno sesekljamo. Sezam na hitro popražimo v ponvi/voku brez maščobe. Kozji sir narežemo na trikotnike.
Serviranje
Na globlji keramični krožnik damo bulgur z zelenjavo (oblikujemo v kepico) ter marinirane puranje kocke. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in popraženimi semeni sezama. Poleg položimo kos kozjega sira in dve suhi figi.
Dodatni nasveti
Bulgur je narejen iz pšenice durum s posebnimi postopki parjenja, k nam pa je prišel z Bližnjega vzhoda. Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Uporabimo ga lahko v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem je odlična zamenjava za riž.
Namesto bulgurja lahko za prilogo pripravimo tudi kuskus Orient ali čičerko Orient. Drobnjak lahko nadomestimo s svežim peteršiljem. Če imamo raje bolj začinjene, »spicy« jedi, lahko v omako z medom in limono dodamo še ščepec čilija.