Preprosto več za vas
Puranje kocke z medom in limono v družbi bulgurja z zelenjavo, kozjega sira in suhih fig

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

puran z medom in limono

Puranja prsa Puranja prsa1000 g g
Sojina omaka Sojina omaka60 ml ml
Rižev kis Rižev kis40 ml ml
Maslo Maslo50 g g
Jušna osnova Jušna osnova200 ml ml
Limona Limona1
Med Med60 ml ml
Koruzni škrob Koruzni škrob40 g g
Mleti ingver Mleti ingver ščepec ščepec
Drobnjak Drobnjak
Sezamova semena Sezamova semena20 g g
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

bulgur z zelenjavo

Bulgur Bulgur300 g g
Mešana zamrznjena zelenjava Mešana zamrznjena zelenjava300 g g
Čebula Čebula1
Jogurt Jogurt66 g g
Maslo Maslo
Začimbe Začimbe
(orientalske)
Sol Sol
Poper Poper

priloga

Kozji sir Kozji sir150 g g
Suhe fige Suhe fige12

Puranje kocke z medom in limono v družbi bulgurja z zelenjavo, kozjega sira in suhih fig

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(0)

Priprava

Puranje kocke z medom in limono

Puranje prsi z ostrim nožem narežemo na kocke, jih damo v vrečko za zamrzovanje, vanjo prilijemo rižev kis in sojino omako, vrečko pretresemo in meso mariniramo v hladilniku vsaj 60 minut. V skledico damo jušno osnovo, nastrgano limonino lupinico, limonin sok, koruzni škrob in med ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še ingver v prahu in pustimo počivati. V voku segrejemo maslo in na njem pet do sedem minut pražimo puranje kocke skupaj z marinado, vmes ves čas mešamo. Meso poberemo iz voka, vanj pa vlijemo omako z limono in medom, dušimo nekaj minut, da se zgosti, nato spet dodamo meso, premešamo in dušimo še nekaj minut. Začinimo s solnim cvetom in poprom po okusu.

Bulgur z zelenjavo

Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Bulgur skuhamo »al dente« po navodilu na vrečki. Čebulo popražimo na maslu, dodamo mešanico zelenjave, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo pet minut, nato odkrijemo in dušimo, da večina tekočine izpari. Vmešamo dobro odcejen bulgur in premešamo, da se sestavine v ponvi lepo povežejo. Dušimo še dve do tri minute, na koncu dodamo turški jogurt in začinimo z orientalskimi začimbami po okusu. Ponovno premešamo. Drobnjak drobno sesekljamo. Sezam na hitro popražimo v ponvi/voku brez maščobe. Kozji sir narežemo na trikotnike.

Serviranje

Na globlji keramični krožnik damo bulgur z zelenjavo (oblikujemo v kepico) ter marinirane puranje kocke. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in popraženimi semeni sezama. Poleg položimo kos kozjega sira in dve suhi figi.

Dodatni nasveti

Bulgur je narejen iz pšenice durum s posebnimi postopki parjenja, k nam pa je prišel z Bližnjega vzhoda. Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Uporabimo ga lahko v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem je odlična zamenjava za riž.
Namesto bulgurja lahko za prilogo pripravimo tudi kuskus Orient ali čičerko Orient. Drobnjak lahko nadomestimo s svežim peteršiljem. Če imamo raje bolj začinjene, »spicy« jedi, lahko v omako z medom in limono dodamo še ščepec čilija.