Puranje prsi s krompirjevimi njoki, sotirano zelenjavo in velikonočno hrenovo skuto
Sestavine
-
puranje prsi
- 850 g puranja prsa
- 36 g maslo
- 12 ml olivno olje
- 2 dl jušna osnova
- himalajska sol
- poper
-
sotirana zelenjava
- 750 g zmrznjena zelenjava
- 12 ml smetana
-
hrenova skuta
- 250 g skuta
- 44 g kisla smetana
- 44 g jogurt
- 16 g hren
- himalajska sol
-
priloga
- 500 g njoki
- 300 g testenine
-
serviranje
- sir padano
- bučno olje
Priprava
Puranje prsi narežemo na manjše zrezke debeline en centimeter in jih med dvema listoma prozorne folije rahlo potolčemo.
V ponvi segrejemo maslo in olje ter meso na maščobi na obeh straneh pečemo tri do štiri minute. Dolijemo jušno osnovo in dušimo še pet minut. Potresemo s sveže mletim poprom in himalajsko soljo.
Zmrznjeno zelenjavo pripravimo po navodilih na embalaži: hitro zamrznjeno vsebino vrečke damo v ponev in jo na najvišji temperaturi hitro segrejemo. 10 do 12 minut kuhamo na visoki temperaturi, da tekočina iz zelenjave skoraj povsem izpari. Vmes večkrat premešamo. Po želji dodamo smetano, premešamo, odstavimo in do serviranja shranimo na toplem.
Skuto pretlačimo v skledo. Dodamo kislo smetano, jogurt in sveže nariban hren, premešamo in po okusu posolimo.
Krompirjeve njoke oz. sveže testenine skuhamo v kropu po navodilih na embalaži. Kuhane odcedimo in takoj serviramo.
Puranje fileje položimo na večji segret servirni krožnik, poleg ponudimo praženo zelenjavoin tople njoke oz. testenine, ki jih potresemo z naribanim sirom in pokapamo z bučnim oljem. Na koncu dodamo kepico hrenove skute.
Zelenjavo za praženje lahko pripravimo tudi drugače: hitro zamrznjeno zelenjavo vzamemo iz vrečke in na sobni temperaturi odtajamo na cedilu, da se vsa voda odcedi. Stresemo v ponev/vok, pristavimo in pražimo na visoki temperaturi. Po minuti dobro premešamo, prelijemoz oljčnim oljem in pražimo še kakšno minuto, da se zelenjava popeče le na zunaj. Solimo, popramo po okusu, saj je zelenjava že nežno začinjena. Po želji dodamo smetano, premešamo, odstavimo in do serviranja shranimo na toplem.