Rezanci iz pirine moke in rdeče pese s hruškovo omako

Rezanci iz pirine moke in rdeče pese s hruškovo omako image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • testo

    • 4   jajca
    • 400   g pirina moka
    • 1   rdeča pesa
  • omaka

    •   panceta
    • 1   hruška
    •   pinjole
    • 20   g rjavi sladkor
    •   timijan
    • 20   g maslo
    •   olivno olje
    •   parmezan
    •   sol
    •   poper

Priprava

    1. V skledi zmešajte jajce in moko, da dobite kosmičasto teksturo.

    2. V kozici v vodi skuhajte gomolj rdeče pese do mehkega. Peso olupite in narežite na koščke. Lahko jo pretlačite skozi cedilo, še hitreje pa jo v živo vijoličasto maso sesekljate s paličnim mešalnikom.

    3. Žlico mase iz rdeče pese dodajte kosmičastemu testu in v skledi zmesite v gladko testo. Če je testo zelo mokro, bo treba dodati še malo moke. Kepo testa zavijte v prozorno folijo in dajte počivat na hladno za pol ure.

    4. V veliki ponvi s prevleko proti prijemanju pogrejte oljčno olje. Narežite hruško na četrtine in ji odstranite semena ter pecelj. Narežite vsako četrtino še počez na manjše tanke lističe z lupino vred.

    5. Na štedilnik postavite velik lonec z vodo in solite, ko voda zavre.

    6. Hkrati v veliki ponvi s prevleko proti prijemanju popecite na tanke rezine narezano panceto.

    7. Popečeno panceto vzemite iz ponve in na maščobi, ki je ostala, popecite pinjole.

    8. Odstranite pinjole iz ponve in dodajte še na tanke rezine narezano hruško, ki jo potresete z malo rjavega sladkorja, posolite, popoprate, dodate še timijan in maslo ter na srednjem ognju počasi pečete, dokler koščki hruške ne pozlatijo in sladkor ne karamelizira.

    9. Testo razvaljajte in narežite na trakove.

    10. Rezance dajte kuhat v vrelo slano vodo v velik lonec. Vmes poskusite, ali so testenine že kuhane. Ena do tri minute bo dovolj, če so testenine debelejše, morda minutka več, če so tanjše, pa manj.

    11. Odlijte v cedilo v koritu in prelijte s hladno tekočo vodo.

    12. Testenine dodajte k omaki, ugasnite ogenj in premešajte, da se okusi spojijo.

    13. Naložite na krožnik in potresite s pinjolami, popečeno panceto in nastrganim parmezanom.

    Recept je bil objavljen v reviji Preprosto 2015.