Sarma v pečici

Prvinsko družinsko
Prvinsko družinsko
Sarma v pečici image
Težavnost Srednje
Priprava 30 min
Kuhanje 4 h

Sestavine

6 osebe
    • 1   žlica olje
    • 1   čebula
    • 50   g panceta
    • 1   žlica peteršilj
    • 1   strok česen
    • 120   g dolgozrnati riž
    • 1   žlička timijan
    • 180   ml jušna osnova
    • 500   g goveje mleto meso
    • 1   jajce
    • 1   žlička majaron
    • 1,6   kg kislo zelje
    • 500   dimljena rebrca
    • 2,99   žlice olje
    • 0,5   žličk paradižnikov koncentrat
    • 1,5   l jušna osnova
    • 250   ml voda

Priprava

  1. Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje, sesekljano čebulo in sesekljano panceto, sesekljan peteršilj in sesekljan česen. Pražimo 5 minut, da se sestavine zmehčajo. Dodamo riž in pražimo 1 - 2 minuti. Začinimo s timijanom in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da tekočina izpari, približno 5 minut, nato odstavimo, da se nadev ohladi.

  2. Mleto meso damo v večjo skledo. Dodamo jajce, žličko soli in začinimo z majaronom in poprom. Dodamo pripravljeno in ohlajeno riževo mešanico in premešamo, da se sestavine povežejo.

  3. Zeljno glavo ločimo na liste. Odrežemo stržen zelju in ga speremo pod tekočo vodo. Listom odrežemo notranji trdi del. Večji list zelja razpolovimo, da dobimo manjše sarme. Dodamo radodarno žlico ali dve mesnega nadeva. Zvijemo v sarmo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Odrezke zelja grobo narežemo na manjše kose in jih polovico damo na dno velikega lonca primernega za v pečico. Polovico sarm zložimo v lonec v eni plasti, tako da imajo med sabo nekaj prostora. Čez sarme razporedimo preostalo narezano zelje. Dodamo prekajena rebrca. Čez rebrca damo plast preostalih sarm.

  4. Rešetko damo na spodnji del pečice in pečico segrejemo na 180 stopinj. Ponev postavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje in moko. Kuhamo 1 - 2 minuti, da se moka skuha. Ogenj znižamo, dodamo paradižnikov koncentrat in papriko v prahu in pražimo še minuto. Dodamo 200ml jušne osnove in premešamo, da nastane gladka zmes, nato dodamo še preostalo jušno osnovo. Z vrelim prežganjem zalijemo sarme. Dodamo še 250ml vode. Sarme dobro potopimo v tekočino in pokrijemo s pokrovom.

  5. Večji lonec s sarmami damo v pečico. Pečemo 1 uro pri 180 stopinjah, nato zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj in pečemo še 3 ure. Postrežemo s pire krompirjem ali kuhanim krompirjem v kosih.