Sladoledna Oreo torta

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Sladoledna Oreo torta image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za čokoladni biskvit

    • 50   g kakav v prahu
    • 135   ml voda
    • 90   ml mleko
    • 1   žlica limonin sok
    • 90   ml olje
    • 1   jajce
    • 1   jajčni rumenjak
    • 120   g rjavi sladkor
    • 0,75   žličk vanilijev ekstrat
    • 145   g moka
    • 0,5   žličk pecilni prašek
    • 0,5   žličk sol
    • 0,25   žličk soda bikarbona
  • Ostale sestavine

    • 650   g vanilijev sladoled
    • 200   g piškoti
    • 600   ml smetana za stepanje
    • 60   g sladkor v prahu
    •   aroma burbonske vanilije
    •   dekoracija za slaščice

Priprava

    Priprava sladoledne plasti:

  1. Tortni model premera 18 cm obložimo s folijo za živila.

  2. V večjo skledo dodamo vanilijev sladoled in vanjo nadrobimo Oreo piškote. Dobro premešamo in prestavimo v pripravljen model za torto.

  3. Sladoled pritisnemo ob stranice modela, ga poravnamo in zavijemo v folijo. Skupaj s tortnim modelom prestavimo v zamrzovalnik.

  4. Priprava čokoladnega biskvita:

  5. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo okrogel model premera 18 cm. Obroč namastimo in obložimo s papirjem za peko. Uporabimo lahko tudi model v katerem smo zamrznili sladoledno plast. V tem primeru jo odstranimo iz modela in zavito v živilsko folijo prestavimo nazaj v zamrzovalnik.

  6. V vročo vodo in vmešamo temni kakav.

  7. K mleku prilijemo limonin sok, nato ju skupaj prilijemo h kakavu.

  8. Prilijemo še olje in zmešamo z metlico.

  9. Sedaj dodamo jajce, rumenjak, rjavi sladkor in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo z metlico.

  10. V drugi skledi skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in sodo bikarbono.

  11. Mokre sestavine primešamo k suhim.

  12. Maso za biskvit vlijemo v pekač in ga postavimo v ogreto pečico.

  13. Biskvit pečemo 35-40 minut. Ko iz sredice izvlečemo čist zobotrebec, je biskvit pečen.

  14. Biskvit pred uporabo popolnoma ohladimo in ga po potrebi izravnamo z nazobčanim nožem.

  15. Sestavljanje torte:

  16. Smetani dodamo sladkor v prahu, aromo vanilije in jo stepemo do čvrstih vrhov.

  17. Plast biskvita postavimo na dno modela za torto in čez položimo sladoledno plast.

  18. Povrh sladoleda razmažemo smetano, nekaj si jo prihranimo za obmazovanje robov torte.

  19. Sestavljeno torto skupaj s tortnim modelom prestavimo v zamrzovalnik za 4 ure.

  20. Torto sedaj odstranimo iz zamrzovalnika, jo obmažemo s preostankom smetane in dekoriramo. Postrežemo takoj.

  21. Torto sicer hranimo v zamrzovalniku, preden jo razrežemo jo pustimo stati na sobni temperaturi 10 minut. Pri rezanju si lahko pomagamo z vročim nožem.