
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Leča Leča | 160 g g | ||
Voda Voda | 250 ml ml | ||
Mlada špinača Mlada špinača | |||
Dimljen losos Dimljen losos | 150 g g | ||
Češnjev paradižnik Češnjev paradižnik | |||
Avokado Avokado | 1 | ||
Šalotka Šalotka | 1 | ||
Limonin sok Limonin sok |
gorčični preliv
Olivno olje Olivno olje | 30 ml ml | ||
Balzamični kis Balzamični kis | 10 ml ml | ||
Limonin sok Limonin sok | |||
Gorčica Gorčica | 30 g g | ||
Sol Sol | |||
Poper Poper |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamSolata z lečo in dimljenim lososom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
- Lečo operemo pod hladno vodo, jo damo v lonec z osoljeno vodo in zavremo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo do mehkega (cca. 30 min). Ko je kuhana, jo odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in stresemo v skledo, da se ohladi.
- Mlado špinačo operemo v mrzli vodi in jo dobro odcedimo.
- Češnjev paradižnik operemo in narežemo na polovice.
- Čebulo olupimo in nasekljamo.
- Avokado prerežemo na polovico, (odstranimo koščico, odstranimo lupino) in narežemo na večje enako velike koščke (večji so, lepše je in manj se solata “paca”).
Nasvet: narezan avokado pokapamo z nekaj kapljicami sveže iztisnjenega limoninega soka, da ohrani lepo zeleno barvo (če nekaj časa stoji, lahko posivi).
- Pripravimo gorčični preliv: vse sestavine dobro zmešamo z metlico.
- Lečo, špinačo, paradižnik, avokado in čebulo stresemo v posodo, prelijemo z gorčično omako in na hitro premešamo (poskusimo mešati čim bolj narahlo, da se posamezne sestavine ne poškodujejo).
- Solato razporedimo na krožnike in na vrh dodamo koščke dimljenega lososa ter postrežemo.
Nasveti
- Gorčični preliv lahko namesto z metlico zmešamo tudi tako, da vse sestavine damo v prazen steklen kozarcek za ulaganje, ga zapremo in dobro pretresemo. Preliv lahko pripravimo dan prej, in ga shranimo v hladilniku. Pred uporabo, ga samo še enkrat dobro pretresemo.
- Leča vsebuje veliko beljakovin, zato je takšna solata zelo nasitna in jo postrežemo kot samostojno jed.
- Zraven lahko ponudimo tudi sveže popečene kruhke in kozarec belega vina.