Solata z lečo in dimljenim lososom

Solata z lečo in dimljenim lososom image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
    • 160   g leča
    • 250   ml voda
    •   mlada špinača
    • 150   g dimljen losos
    •   češnjev paradižnik
    • 1   avokado
    • 1   šalotka
    •   limonin sok
  • gorčični preliv

    • 30   ml olivno olje
    • 10   ml balzamični kis
    •   limonin sok
    • 30   g gorčica
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Lečo operemo pod hladno vodo, jo damo v lonec z osoljeno vodo in zavremo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo do mehkega (cca. 30 min). Ko je kuhana, jo odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in stresemo v skledo, da se ohladi.

    Mlado špinačo operemo v mrzli vodi in jo dobro odcedimo.

    Češnjev paradižnik operemo in narežemo na polovice.

    Čebulo olupimo in nasekljamo.

    Avokado prerežemo na polovico, (odstranimo koščico, odstranimo lupino) in narežemo na večje enako velike koščke (večji so, lepše je in manj se solata “paca”).

    Nasvet: narezan avokado pokapamo z nekaj kapljicami sveže iztisnjenega limoninega soka, da ohrani lepo zeleno barvo (če nekaj časa stoji, lahko posivi).

    Pripravimo gorčični preliv: vse sestavine dobro zmešamo z metlico.

    Lečo, špinačo, paradižnik, avokado in čebulo stresemo v posodo, prelijemo z gorčično omako in na hitro premešamo (poskusimo mešati čim bolj narahlo, da se posamezne sestavine ne poškodujejo).

    Solato razporedimo na krožnike in na vrh dodamo koščke dimljenega lososa ter postrežemo.

    Nasveti

    Gorčični preliv lahko namesto z metlico zmešamo tudi tako, da vse sestavine damo v prazen steklen kozarcek za ulaganje, ga zapremo in dobro pretresemo. Preliv lahko pripravimo dan prej, in ga shranimo v hladilniku. Pred uporabo, ga samo še enkrat dobro pretresemo.

    Leča vsebuje veliko beljakovin, zato je takšna solata zelo nasitna in jo postrežemo kot samostojno jed.

    Zraven lahko ponudimo tudi sveže popečene kruhke in kozarec belega vina.