Preprosto več za vas
Solata z lečo in dimljenim lososom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Leča Leča160 g g
Voda Voda250 ml ml
Mlada špinača Mlada špinača
Dimljen losos Dimljen losos150 g g
Češnjev paradižnik Češnjev paradižnik
Avokado Avokado1
Šalotka Šalotka1
Limonin sok Limonin sok

gorčični preliv

Olivno olje Olivno olje30 ml ml
Balzamični kis Balzamični kis10 ml ml
Limonin sok Limonin sok
Gorčica Gorčica30 g g
Sol Sol
Poper Poper

Solata z lečo in dimljenim lososom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(11)

Priprava

  • Lečo operemo pod hladno vodo, jo damo v lonec z osoljeno vodo in zavremo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo do mehkega (cca. 30 min). Ko je kuhana, jo odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in stresemo v skledo, da se ohladi.
  • Mlado špinačo operemo v mrzli vodi in jo dobro odcedimo.
  • Češnjev paradižnik operemo in narežemo na polovice.
  • Čebulo olupimo in nasekljamo.
  • Avokado prerežemo na polovico, (odstranimo koščico, odstranimo lupino) in narežemo na večje enako velike koščke (večji so, lepše je in manj se solata “paca”).

Nasvet: narezan avokado pokapamo z nekaj kapljicami sveže iztisnjenega limoninega soka, da ohrani lepo zeleno barvo (če nekaj časa stoji, lahko posivi).

  • Pripravimo gorčični preliv: vse sestavine dobro zmešamo z metlico.
  • Lečo, špinačo, paradižnik, avokado in čebulo stresemo v posodo, prelijemo z gorčično omako in na hitro premešamo (poskusimo mešati čim bolj narahlo, da se posamezne sestavine ne poškodujejo).
  • Solato razporedimo na krožnike in na vrh dodamo koščke dimljenega lososa ter postrežemo.

Nasveti

  • Gorčični preliv lahko namesto z metlico zmešamo tudi tako, da vse sestavine damo v prazen steklen kozarcek za ulaganje, ga zapremo in dobro pretresemo. Preliv lahko pripravimo dan prej, in ga shranimo v hladilniku. Pred uporabo, ga samo še enkrat dobro pretresemo.
  • Leča vsebuje veliko beljakovin, zato je takšna solata zelo nasitna in jo postrežemo kot samostojno jed.
  • Zraven lahko ponudimo tudi sveže popečene kruhke in kozarec belega vina.