
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
mesni nadev
Mešano mleto meso Mešano mleto meso | 600 g g | ||
Brokoli Brokoli | 200 g g | ||
Krompir Krompir | 200 g g | ||
Mozzarella Mozzarella | 200 g g | ||
Čebula Čebula | 1 | ||
Česen Česen | 2 | ||
Mleta paprika Mleta paprika | 8 g g | ||
Jušna osnova Jušna osnova | 1,5 dl dl | ||
Jajca Jajca | 2 | ||
Kisla smetana Kisla smetana | 1 dl dl | ||
Mešanica svežih zelišč Mešanica svežih zelišč | |||
Muškatni orešček Muškatni orešček | 2 g g | ||
Sol Sol | |||
Poper Poper | |||
Olivno olje Olivno olje | |||
Listnato testo Listnato testo | 550 g g | ||
Maslo Maslo |
vinska omaka
Šalotka Šalotka | 2 | ||
Olivno olje Olivno olje | 4 ml ml | ||
Rjavi sladkor Rjavi sladkor | 10 g g | ||
Rdeče vino Rdeče vino | 2 dl dl | ||
Timijan Timijan | Vejica Vejica | ||
Brinove jagode Brinove jagode | 3 | ||
Lovorov list Lovorov list | 1 | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper | |||
Maslo Maslo | 36 g g |
pečeno korenje
Korenje Korenje | 500 g g | ||
Olivno olje Olivno olje | 24 ml ml | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper | |||
Timijan Timijan | Vejica Vejica | ||
Balzamični kis Balzamični kis | 12 ml ml |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamSpomladanska mesna pita z vinsko omako na kremnem pireju s pečenim korenjem
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Mesni nadev
Brokoli (lahko tudi cvetačo) očistimo, zrežemo na manjše dele in na hitro oparimo v kropu, da ostane zelenjava hrustljava. Krompir olupimo, zrežemo in skuhamo v osoljeni vodi, kuhanega pa grobo zmečkamo. Čebulo na drobo sesekljamo in prepražimo na olju. Ko postekleni, dodamo mleto mešano meso in strt česen. Meso popečemo na najvišji temperature, nato znižamo temperaturo ter pražimo še 15 minut. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo. Pred koncem kuhanja dodamo začimbe, šopek zelišč terna nizki temperature dušimo še 10 minut. Odstavimo in ko se malo ohladi, primešamo zmečkan krompir, brokoli, naribano mozzarello, stepeni jajci in kislo smetano.
Pečico segrejemo na 180˚ C. Listnato testo razvijemo na papirju za peko. Z njim obdamo 4 okrogle modelčke višine cca. 10 cm (1/3 testa prihranimo za »pokrove«), ki smo jih predhodno namazali z maslom. Napolnimo z nadevom ter pokrijemo s pokrovom iz testa. Večkrat prebodemo, da se testo med peko ne bi napihnilo. Robove namažemo s stepenim jajcem in jih dobro stisnemo skupaj. Z ostankom jajca premažemo pokrove. Pite pečemo v ogreti pečici od 25 do 30 minut. Ko je skorja zlato rumeno zapečena, vzamemo iz pečice in stresemo iz modelčkov.
Vinska omaka
Šalotko drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju. Rahlo jo karameliziramo z rjavim sladkorjem in zalijemo z rdečim vinom. Dodamo timijan, brinove jagode in lovorov list. Zavremo in zreduciramo na polovico. Vinsko omako po okusu začinimo s solni cvetom in poprom ter pretlačimo skozi sito. V precejeno omako vmešamo koščke hladnega masla.
Pečeno korenje
Pečico segrejemo na 180 ˚C. Korenje očistimo in po potrebi ostrgamo. Timijan posmukamo. Pripravimo marinado iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, solnega cveta, popra in timijana. Z njo natremo korenje in ga vsaj 30 minut pustimo v marinadi. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko, vanj stresemo marinirano korenje in ga enakomerno razporedimo po dnu pekača. Pečemo približno 35 minut, da se korenje zmehča. Med peko ga večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče.
Priloga
Kremni krompirjev pire.
Serviranje
Mesno pito prelijemo z vinsko omako ter po želji razrežemo. Če bomo pito nekoliko ohladili, se bo lepše rezala. Poleg serviramo kremni krompirjev pire in popečeno korenje (ter po želji namaz is svežega sira in zelišč).