Preprosto več za vas
Spomladanska mesna pita z vinsko omako na kremnem pireju s pečenim korenjem

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

mesni nadev

Mešano mleto meso Mešano mleto meso600 g g
Brokoli Brokoli200 g g
Krompir Krompir200 g g
Mozzarella Mozzarella200 g g
Čebula Čebula1
Česen Česen2
Mleta paprika Mleta paprika8 g g
Jušna osnova Jušna osnova1,5 dl dl
Jajca Jajca2
Kisla smetana Kisla smetana1 dl dl
Mešanica svežih zelišč Mešanica svežih zelišč
Muškatni orešček Muškatni orešček2 g g
Sol Sol
Poper Poper
Olivno olje Olivno olje
Listnato testo Listnato testo550 g g
Maslo Maslo

vinska omaka

Šalotka Šalotka2
Olivno olje Olivno olje4 ml ml
Rjavi sladkor Rjavi sladkor10 g g
Rdeče vino Rdeče vino2 dl dl
Timijan Timijan Vejica Vejica
Brinove jagode Brinove jagode3
Lovorov list Lovorov list1
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Maslo Maslo36 g g

pečeno korenje

Korenje Korenje500 g g
Olivno olje Olivno olje24 ml ml
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Timijan Timijan Vejica Vejica
Balzamični kis Balzamični kis12 ml ml

Spomladanska mesna pita z vinsko omako na kremnem pireju s pečenim korenjem

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(2)

Priprava

Mesni nadev

Brokoli (lahko tudi cvetačo) očistimo, zrežemo na manjše dele in na hitro oparimo v kropu, da ostane zelenjava hrustljava. Krompir olupimo, zrežemo in skuhamo v osoljeni vodi, kuhanega pa grobo zmečkamo. Čebulo na drobo sesekljamo in prepražimo na olju. Ko postekleni, dodamo mleto mešano meso in strt česen. Meso popečemo na najvišji temperature, nato znižamo temperaturo ter pražimo še 15 minut. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo. Pred koncem kuhanja dodamo začimbe, šopek zelišč terna nizki temperature dušimo še 10 minut. Odstavimo in ko se malo ohladi, primešamo zmečkan krompir, brokoli, naribano mozzarello, stepeni jajci in kislo smetano.

Pečico segrejemo na 180˚ C. Listnato testo razvijemo na papirju za peko. Z njim obdamo 4 okrogle modelčke višine cca. 10 cm (1/3 testa prihranimo za »pokrove«), ki smo jih predhodno namazali z maslom. Napolnimo z nadevom ter pokrijemo s pokrovom iz testa. Večkrat prebodemo, da se testo med peko ne bi napihnilo. Robove namažemo s stepenim jajcem in jih dobro stisnemo skupaj. Z ostankom jajca premažemo pokrove. Pite pečemo v ogreti pečici od 25 do 30 minut. Ko je skorja zlato rumeno zapečena, vzamemo iz pečice in stresemo iz modelčkov.

Vinska omaka

Šalotko drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju. Rahlo jo karameliziramo z rjavim sladkorjem in zalijemo z rdečim vinom. Dodamo timijan, brinove jagode in lovorov list. Zavremo in zreduciramo na polovico. Vinsko omako po okusu začinimo s solni cvetom in poprom ter pretlačimo skozi sito. V precejeno omako vmešamo koščke hladnega masla.

Pečeno korenje

Pečico segrejemo na 180 ˚C. Korenje očistimo in po potrebi ostrgamo. Timijan posmukamo. Pripravimo marinado iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, solnega cveta, popra in timijana. Z njo natremo korenje in ga vsaj 30 minut pustimo v marinadi. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko, vanj stresemo marinirano korenje in ga enakomerno razporedimo po dnu pekača. Pečemo približno 35 minut, da se korenje zmehča. Med peko ga večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče.

Priloga

Kremni krompirjev pire.

Serviranje

Mesno pito prelijemo z vinsko omako ter po želji razrežemo. Če bomo pito nekoliko ohladili, se bo lepše rezala. Poleg serviramo kremni krompirjev pire in popečeno korenje (ter po želji namaz is svežega sira in zelišč).