Spomladanska mesna pita z vinsko omako na kremnem pireju s pečenim korenjem

Spomladanska mesna pita z vinsko omako na kremnem pireju s pečenim korenjem image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

4 število porcij
  • mesni nadev

    • 600   g mešano mleto meso
    • 200   g brokoli
    • 200   g krompir
    • 200   g mozzarella
    • 1   čebula
    • 2   česen
    • 8   g mleta paprika
    • 1,5   dl jušna osnova
    • 2   jajca
    • 1   dl kisla smetana
    •   mešanica svežih zelišč
    • 2   g muškatni orešček
    •   sol
    •   poper
    •   olivno olje
    • 550   g listnato testo
    •   maslo
  • vinska omaka

    • 2   šalotka
    • 4   ml olivno olje
    • 10   g rjavi sladkor
    • 2   dl rdeče vino
    •   vejica timijan
    • 3   brinove jagode
    • 1   lovorov list
    •   solni cvet
    •   poper
    • 36   g maslo
  • pečeno korenje

    • 500   g korenje
    • 24   ml olivno olje
    •   solni cvet
    •   poper
    •   vejica timijan
    • 12   ml balzamični kis

Priprava

    Mesni nadev

    Brokoli (lahko tudi cvetačo) očistimo, zrežemo na manjše dele in na hitro oparimo v kropu, da ostane zelenjava hrustljava. Krompir olupimo, zrežemo in skuhamo v osoljeni vodi, kuhanega pa grobo zmečkamo. Čebulo na drobo sesekljamo in prepražimo na olju. Ko postekleni, dodamo mleto mešano meso in strt česen. Meso popečemo na najvišji temperature, nato znižamo temperaturo ter pražimo še 15 minut. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo. Pred koncem kuhanja dodamo začimbe, šopek zelišč terna nizki temperature dušimo še 10 minut. Odstavimo in ko se malo ohladi, primešamo zmečkan krompir, brokoli, naribano mozzarello, stepeni jajci in kislo smetano.

    Pečico segrejemo na 180˚ C. Listnato testo razvijemo na papirju za peko. Z njim obdamo 4 okrogle modelčke višine cca. 10 cm (1/3 testa prihranimo za »pokrove«), ki smo jih predhodno namazali z maslom. Napolnimo z nadevom ter pokrijemo s pokrovom iz testa. Večkrat prebodemo, da se testo med peko ne bi napihnilo. Robove namažemo s stepenim jajcem in jih dobro stisnemo skupaj. Z ostankom jajca premažemo pokrove. Pite pečemo v ogreti pečici od 25 do 30 minut. Ko je skorja zlato rumeno zapečena, vzamemo iz pečice in stresemo iz modelčkov.

    Vinska omaka

    Šalotko drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju. Rahlo jo karameliziramo z rjavim sladkorjem in zalijemo z rdečim vinom. Dodamo timijan, brinove jagode in lovorov list. Zavremo in zreduciramo na polovico. Vinsko omako po okusu začinimo s solni cvetom in poprom ter pretlačimo skozi sito. V precejeno omako vmešamo koščke hladnega masla.

    Pečeno korenje

    Pečico segrejemo na 180 ˚C. Korenje očistimo in po potrebi ostrgamo. Timijan posmukamo. Pripravimo marinado iz oljčnega olja, balzamičnega kisa, solnega cveta, popra in timijana. Z njo natremo korenje in ga vsaj 30 minut pustimo v marinadi. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko, vanj stresemo marinirano korenje in ga enakomerno razporedimo po dnu pekača. Pečemo približno 35 minut, da se korenje zmehča. Med peko ga večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče.

    Priloga

    Kremni krompirjev pire.

    Serviranje

    Mesno pito prelijemo z vinsko omako ter po želji razrežemo. Če bomo pito nekoliko ohladili, se bo lepše rezala. Poleg serviramo kremni krompirjev pire in popečeno korenje (ter po želji namaz is svežega sira in zelišč).