V kuhinjskem aparatu s pomočjo nastavka za gnetenje testa zgnetemo moko, mešanico mlačne vode in kvasa ter olivno olje v gladko testo. Pokrijemo in pustimo počivati na toplem mestu 1 uro.
Velikonočni kolač
Sestavine
-
- 300 g pirina moka
- 150 g voda
- 0,5 vrečke suhi kvas
- 1 žlička sladkor
- 2 žlice ekstra deviško oljčno olje
- 1 ščepec sol
- 1 kos rumenjak (veliki)
- 1 žlica mleko
- 150 g sveži sir
- 20 g mandljevi lističi
- vrtna kreša
Priprava
Dno 24-centimetrskega modela za kolač obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 175 °C s pomočjo ventilatorja.
Tretjino testa na pomokani površini razvaljamo v krog in z njim obložimo dno pekača. Preostalo testo razdelimo na 3 dele. Vsak kos z rokami razvaljamo v dolg pramen. Spletemo v kito in jo položimo v model za kolač.
Jajčni rumenjak zmešamo z žlico mleka in z njim premažemo dno testa in kolača. Pečemo približno 15-20 minut, da je kolač zlato rumene barve. Počakamo, da se ohladi.
Medtem v manjši skledi do gladkega zmešamo kremni sir in ga začinimo z malo soli in popra.
Nato zelenjavo narežemo na različne oblike. Osnovo kolača namažemo s kremnim sirom, robove pa pustimo.
Na kolaču zložimo smešne obraze in oblike s pomočjo raznih pisanih pomladanskih zelenjav (npr. kumare, češnjev paradižnik, korenje, kreša, zeleni šparglji).
Prepustite se ustvarjalnosti.