Velikonočni kolač

Velikonočni kolač image
Težavnost Lahko
Priprava 1:30 h
Kuhanje 30 min

Sestavine

4 število porcij
    • 300   g pirina moka
    • 150   g voda
    • 0,5   vrečke suhi kvas
    • 1   žlička sladkor
    • 2   žlice ekstra deviško oljčno olje
    • 1   ščepec sol
    • 1   kos rumenjak (veliki)
    • 1   žlica mleko
    • 150   g sveži sir
    • 20   g mandljevi lističi
    •   vrtna kreša

Priprava

  1. V kuhinjskem aparatu s pomočjo nastavka za gnetenje testa zgnetemo moko, mešanico mlačne vode in kvasa ter olivno olje v gladko testo. Pokrijemo in pustimo počivati na toplem mestu 1 uro.

  2. Dno 24-centimetrskega modela za kolač obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 175 °C s pomočjo ventilatorja.

  3. Tretjino testa na pomokani površini razvaljamo v krog in z njim obložimo dno pekača. Preostalo testo razdelimo na 3 dele. Vsak kos z rokami razvaljamo v dolg pramen. Spletemo v kito in jo položimo v model za kolač.

  4. Jajčni rumenjak zmešamo z žlico mleka in z njim premažemo dno testa in kolača. Pečemo približno 15-20 minut, da je kolač zlato rumene barve. Počakamo, da se ohladi.

  5. Medtem v manjši skledi do gladkega zmešamo kremni sir in ga začinimo z malo soli in popra.

  6. Nato zelenjavo narežemo na različne oblike. Osnovo kolača namažemo s kremnim sirom, robove pa pustimo.

  7. Na kolaču zložimo smešne obraze in oblike s pomočjo raznih pisanih pomladanskih zelenjav (npr. kumare, češnjev paradižnik, korenje, kreša, zeleni šparglji).
    Prepustite se ustvarjalnosti.

Hranilne vrednosti

Kcal 480
Proteini (g) 6
Ogljikovi hidrati (g) 60
Maščobe (g) 23
Kj 2008