Velikonočni zajčki iz kvašenega testa

Velikonočni zajčki iz kvašenega testa
TežavnostSrednje
Priprava2:30 h

Priprava

  1. Mleko sobne temperature, kvas in sladkor damo v mešalno posodo in z vstavljenim merilnim lončkom segrevamo 2 minuti/37 °C/stopnja 1.

  2. Dodamo na koščke narezano maslo, jajce, moko in ščepec soli ter z vstavljenim merilnim lončkom gnetemo s tipko za gnetenje. Testo razdelimo na 6 delov, iz vsakega oblikujemo kroglice, jih pokrijemo in pustimo na pomokani delovni površini vzhajati 1 uro.

  3. Dva pekača obložimo s peki papirjem. Z rokami oblikujemo kroglice testa v ovalno obliko in z ostrim nožem v zgornji ožji konec zarežemo 5 cm. Konce rahlo potegnemo narazen in jih oblikujemo v ušesa. Zajčke iz testa položimo na pekače z nekaj prostora med njimi in jih pokrite pustimo vzhajati 30 minut.

  4. Pečico segrejemo na 180 °C. Zmešamo rumenjak in smetano ter zajčje glave enakomerno premažemo z mešanico. Nato vsakemu zajcu iz 3 rozin naredimo nos in oči. Pečemo enega za drugim pečemo 15 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Nato pustimo, da se ohladijo.

Hranilna vrednost na obrok

Kcal364
Ogljikovi hidrati47
Beljakovine8
Maščoba16
Kj1523