Velikonočni zajčki iz kvašenega testa

 Velikonočni zajčki iz kvašenega testa  image
Težavnost Srednje
Priprava 2:30 h
Kuhanje 0 min

Sestavine

4 osebe
    • 120   ml mleko
    • 10   g kvas
    • 30   g sladkor
    • 80   g maslo
    • 1   jajca
    • 320   g moka
    •   ščepec sol
    • 1   beljak
    • 20   g smetana
    • 20   g rozine

Priprava

  1. Mleko sobne temperature, kvas in sladkor damo v mešalno posodo in z vstavljenim merilnim lončkom segrevamo 2 minuti/37 °C/stopnja 1.

  2. Dodamo na koščke narezano maslo, jajce, moko in ščepec soli ter z vstavljenim merilnim lončkom gnetemo s tipko za gnetenje. Testo razdelimo na 6 delov, iz vsakega oblikujemo kroglice, jih pokrijemo in pustimo na pomokani delovni površini vzhajati 1 uro.

  3. Dva pekača obložimo s peki papirjem. Z rokami oblikujemo kroglice testa v ovalno obliko in z ostrim nožem v zgornji ožji konec zarežemo 5 cm. Konce rahlo potegnemo narazen in jih oblikujemo v ušesa. Zajčke iz testa položimo na pekače z nekaj prostora med njimi in jih pokrite pustimo vzhajati 30 minut.

  4. Pečico segrejemo na 180 °C. Zmešamo rumenjak in smetano ter zajčje glave enakomerno premažemo z mešanico. Nato vsakemu zajcu iz 3 rozin naredimo nos in oči. Pečemo enega za drugim pečemo 15 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Nato pustimo, da se ohladijo.

Hranilne vrednosti

Kcal 364
Proteini (g) 8
Ogljikovi hidrati (g) 47
Maščobe (g) 16
Kj 1523