Zeljni zvitki z mletim mesom na kremnem krompirjevem pireju z gorčično medeno omako

Zeljni zvitki z mletim mesom na kremnem krompirjevem pireju z gorčično medeno omako image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • zeljni zvitki

    • 500   g mešano mleto meso
    • 1   por
    • 1   žemlja
    •   peteršilj
    • 16   g gorčica
    • 1   belo zelje
    • 36   g maslo
    • 12   ml sončnično olje
    • 200   ml jušna osnova
    •   sol
    •   poper
  • krompirjev pire

    • 800   g krompir
    • 90   g maslo
    • 2   dl mleko
    •   poper
  • gorčična omaka

    • 1,5   dl gorčica
    • 0,6   dl majoneza
    • 0,8   dl med
    •   poper
    •   solni cvet
    •   ščepec gorčica v prahu

Priprava

    Zeljni zvitki

    Por očistimo in oplaknemo. Zelene dele zrežemo na obročke, bele pa na kocke. Oboje približno 5 minut blanširamo v slani vodi, nato odcedimo. Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. Žemljico namočimo v jušno osnovo ali vodo in iztisnemo tekočino. Primešamo jo k mletemu mesu, blanširanemu poru in peteršilju. Dodamo gorčico ter maso začinimo s soljo in poprom ter pregnetemo. Zelje operemo in listom izrežemo kocen. Listno žilo odrežemo tik ob kocenu. Zeljne liste za 10 minut blanširamo v vreli slani vodi. Odcedimo in ločimo liste med seboj. Na blanširane zeljne liste razporedimo nadev, liste preganemo čez nadev, zvijemo v zvitke in jih po dolžini in širini trdno povežemo s kuhinjskim sukancem. V ponvi segrejemo sončnično olje in maslo ter na maščobi popečemo zvitke z vseh strani. Prilijemo jušno osnovo in zvitke dušimo pokrite 25 do 30 minut, vmes jih 1x ali 2x obrnemo. Zvitke vzamemo iz ponve, tekočino pa ponovno zavremo. Dodamo žlico kisle smetane. Po potrebi dodatno začinimo. Krompirjev pire: Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

    Krompirjev pire

    Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

    Gorčična omaka

    Vse sestavine za omako stresemo v posodo in jih dobro premešamo.

    Serviranje

    Na segret servirni krožnik z žlico raztegnemo krompirjev pire, nanj damo zeljne zvitke, ki jih prelijemo z omako iz ponve. Na zeljni list damo žlico gorčične omake z medom.

    Dodatni nasveti

    Namesto belega zelja lahko uporabimo tudi rdeče zelje, koničasto zelje ali ohrovt.