Preprosto več za vas
Zeljni zvitki z mletim mesom na kremnem krompirjevem pireju z gorčično medeno omako

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

zeljni zvitki

Mešano mleto meso Mešano mleto meso500 g g
Por Por1
Žemlja Žemlja1
Peteršilj Peteršilj
Gorčica Gorčica16 g g
Belo zelje Belo zelje1
Maslo Maslo36 g g
Sončnično olje Sončnično olje12 ml ml
Jušna osnova Jušna osnova200 ml ml
Sol Sol
Poper Poper

krompirjev pire

Krompir Krompir800 g g
Maslo Maslo90 g g
Mleko Mleko2 dl dl
Poper Poper

gorčična omaka

Gorčica Gorčica1,5 dl dl
Majoneza Majoneza0,6 dl dl
Med Med0,8 dl dl
Poper Poper
Solni cvet Solni cvet
Gorčica v prahu Gorčica v prahu ščepec ščepec

Zeljni zvitki z mletim mesom na kremnem krompirjevem pireju z gorčično medeno omako

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Zeljni zvitki

Por očistimo in oplaknemo. Zelene dele zrežemo na obročke, bele pa na kocke. Oboje približno 5 minut blanširamo v slani vodi, nato odcedimo. Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. Žemljico namočimo v jušno osnovo ali vodo in iztisnemo tekočino. Primešamo jo k mletemu mesu, blanširanemu poru in peteršilju. Dodamo gorčico ter maso začinimo s soljo in poprom ter pregnetemo. Zelje operemo in listom izrežemo kocen. Listno žilo odrežemo tik ob kocenu. Zeljne liste za 10 minut blanširamo v vreli slani vodi. Odcedimo in ločimo liste med seboj. Na blanširane zeljne liste razporedimo nadev, liste preganemo čez nadev, zvijemo v zvitke in jih po dolžini in širini trdno povežemo s kuhinjskim sukancem. V ponvi segrejemo sončnično olje in maslo ter na maščobi popečemo zvitke z vseh strani. Prilijemo jušno osnovo in zvitke dušimo pokrite 25 do 30 minut, vmes jih 1x ali 2x obrnemo. Zvitke vzamemo iz ponve, tekočino pa ponovno zavremo. Dodamo žlico kisle smetane. Po potrebi dodatno začinimo. Krompirjev pire: Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

Krompirjev pire

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

Gorčična omaka

Vse sestavine za omako stresemo v posodo in jih dobro premešamo.

Serviranje

Na segret servirni krožnik z žlico raztegnemo krompirjev pire, nanj damo zeljne zvitke, ki jih prelijemo z omako iz ponve. Na zeljni list damo žlico gorčične omake z medom.

Dodatni nasveti

Namesto belega zelja lahko uporabimo tudi rdeče zelje, koničasto zelje ali ohrovt.